fbpx
skip to Main Content
Foto På Ett Jordklot

Runt jorden – Musik för fler


I ”Runt jorden” tar vi världen och världsarvet till Dalarna genom en kväll i folkmusikens värld. Under konserten spelar musiker ur Dalasinfoniettan folkmusik från jordens alla hörn, under ledning av Karl-Johan Ankarblom och med Jonas Viklund som klarinettsolist. Vi är också extra glada att ha med oss Leksands-sonen Adrian Jones som solist och kompositör.

Folkmusik som konstform har en förmåga att både förmedla en tid som flytt, och förena kulturer genom utövande tillsammans. I vår konsert Runt jorden knyter vi ihop folkmusik runt jorden med början i Dalarna, genom rumänska landsbygden, förbi finska tango-toner, bort till amerikanska västern, och tillbaka till Dalarna. Under ett av stoppen i Dalarna lyssnar vi till Dalasinfoniettans egen Jonas Viklund som klarinettsolist i Adrian Jones komponerade Klarinettkonsert. Klarinettkonserten är ett möte mellan klarinett och stråk, och återspeglar både svensk folkmusik, folkmusik från Balkan och klezmer såväl som klassisk musik och improvisation.

KVÄLLENS DIRIGENT OCH SOLISTER

Karl-Johan Ankarblom är en av Sveriges absolut mest renommerade arrangörer i sammanhang som kungliga bröllop, TV-galor, symfoniorkesterkonserter, musikal- och spelmansstämmor. I Runt jorden verkar Ankarblom som dirigent, vilket senast skedde på på Oscarsteatern i storsuccén Så som i Himmelen.

Konsertens solister är Jonas Viklund och Adrian Jones. Viklund är soloklarinettist i Dalasinfoniettan och utöver det även aktiv som deltagare, solist och arrangör av kammarmusikkonserter i Dalarna. Adrian Jones är uppvuxen i Leksand och aktiv som musiker, arrangör och kompositör. Jones undersöker ofta mötet mellan folkmusik och andra stilar. Både Viklund och Jones är utbildade vid Kungliga Musikhögskolan.

MUSIK FÖR FLER – LEKSAND

Konserten är en del av vår Leksandsvecka i projektet ”Musik för fler” – samarbetsprojektet mellan Musik i Dalarna, Dalapop, Folkmusikens hus och Region Dalarna. Med ”Musik för fler” vill vi att fler i Dalarna ska få fler musikminnen genom fler samarbeten mellan oss, kommuner och näringsliv.

MEDVERKANDE

Dirigent Karl-Johan Ankarblom
Solister Jonas Viklund, Adrian Jones
Dalasinfoniettans stråkar

REPERTOAR

Tingsmarsch-citat, trad.
Aaron Copland Hoedown ur Rodeo
Adrian Jones Klarinettkonsert
Johann Sebastian Bach wachet auf, ruft uns die Stimme BWV 140 (arr. D. Lundblad)
Knuss Olle Knuss-Olles Livsstycke  (arr. K-J. Ankarblom)
Brudmarsch ur Sönderho Bridal Triology, part 2 (dansk trad, arr. Dansk Strykekvartett)
Béla Bartók III Allegro assai ur Divertimento 
Vesa Tuomi Rannalla (arr. T. Alakotila)
Tings-marsch, trad. (arr. A. Jones)
Slut-medley Vår vindar friska, Leksandslåt, Enreprisar´n (arr. K-J. Ankarblom)

Konserten varar ca 1h.

BILJETTER

Biljetter säljs här på visitdalarna.

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 03 september 2021
Tid:19:00 - 20:30

Plats
Leksands kyrka

Typ av evenemang

Back To Top