fbpx
skip to Main Content
Teckning På Och Av Sid Jansson

Sid Janssons bibliotek och utställning – invigning


Välkommen till invigningen av sid Janssons bibliotek med utställning, föreläsning, musik och minnen. Rättvikaren Sid Jansson var en portalfigur för kulturlivet i både Dalarna, Sverige och Norden under mer än sextio år. Han var en av de största kännarna av den litterära nordiska visan och dess utövare och hans bidrag på detta område kan inte nog överskattas.

Sid målade under sitt liv med bred pensel och drev och var engagerad i hundratals projekt. Han var manager åt många olika artister, bland annat Cornelis Vreeswijk. Han gjorde radio och TV-program, skrev artiklar och böcker och startade flera festivaler och drev mängder av spännande och nyskapande kulturprojekt, exempelvis Vispråmen Storken i Stockholm. Han var också en flitigt turnerande artist och en del av gruppen Visor och bockfot. Självklart hade han en naturlig del i Bingsjöstämman, föreningen Folkmusikens hus och festivalen Rättviksdansen.

2019 gick denna nordiska kulturpersonlighet bort och efterlämnade en stor och helt unik samling med litteratur, noter och föremål. Bland annat 17 hyllmeter vislitteratur, många av dem kopplade till Rättvik, Siljanstrakten och Dalarna. Sids önskan var att denna unika samling skulle tillgängliggöras för kommande generationer och placeras på Folkmusikens Hus i Rättvik, till gagn för allmänhet och forskning.

Sommarutställningen 2024 handlar om Sid Janssons olika yrkeshattar – och du kan bland annat lyssna på inspelningar av Visor och bockfot. I det nyöppnade biblioteket kan du botanisera bland böcker och noter, bilder och konst.

Invigningsprogram

  • 13.00 Invigningsceremoni med musik av Per Gudmundsson och Maria Röjås.
  • 13.30-14.00 Se utställning och besök biblioteket
  • 14.00 Panelsamtal med vänner. Minnen och betydelsen av ett liv i engagemang.
    Moderator: Daniel Werkmäster. Deltagare: Maria Röjås, Hanne Juul, Liv Bergman, Bengt Stor, Per Mårthans, Lucas Stark.
  • 15.00 Madeleine Modin, Svenskt visarkiv, föreläser om Vispråmen Storken
  • 16.00 Konsert med Maria Röjås. Inträde till konserten 200 kronor. Köp biljett här

Invigningsprogrammet är gratis förutom konserten med Maria Röjås.

Stämmoveckan LogoEtt evenemang under Stämmoveckan

 

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 01 juli 2024
Tid:13:00 - 15:00

Plats
Folkmusikens hus

Typ av evenemang

Back To Top