fbpx
skip to Main Content

Musik – skromt och knyt


Folkmusikens hus, Rättvik, 5 juli 2024

En vandring längs Mårtanbergs kyrkstig, där naturupplevelser blandas med sägner, berättelser och musikinslag. Vandringen görs som en del i Stämmoveckans program om Sid Jansson, rättvikaren som under sitt liv var en portalfigur för kulturlivet och vissången i Dalarna, Sverige och Norden.

Under vandringen kommer vi kanske hitta den undangömda skatten – det saknade Hedsåsguldet som Sid så gärna ”skrönade” om. Vi passerar gamla gruvor och den gamla kolarkoja invid Grissbäcken och närmar oss efter halva vägen Hedsåsens fäbod – en av Rättviks äldsta bebyggelse, där vi säkert förnimmer forntids toner och skimmer. På vägen har vi stannat vid ”domkyrkan” och hört skaldens visa ifrån en äkta kyrkvandring en julnatt 1934.
På denna relativt korta tur kommer vi absolut känna prägeln av äkta vildmark och höra berättas om fornminnen, där vår ciceron på vandringen är Per Dalecarlius Mårthans – Vandringsmannen i Rättvik. Vi passerar myrmarker, gammelskogar och där till sist vår entré till Siljansdalen är smått fantastisk – nämligen den vida utsikten ifrån toppen av Rättviks Slalombacke.
Vandringen är trots att vi känner oss i skogen fjärran, endast dryga: 5 km + nergången till Rättvik centrum 1,5 km.

Sträckan sker mestadels på skogsstigar där det är torrt (eller vått ?) – där vädret dagarna före och under vandring avgör. ”Kläder efter väder”. (Gräs och nässlor har börjat växa så det rekommenderas långbyxa)
Medtag matsäck och vattenflaska för ca: 2 korta stopp/raster. Förutom vandringsledare kommer vi att ha en köpatrull och jourbil för oförutsedda händelser och som trygghet.

8.45 Samling på Folkmusikens hus
9.00 Gemensam avfärd till startplatsen

Kostnad: 200:-

Barn 10-15 år: 100:-

Vandring under Stämmoveckan i samverkan med Bilda Mitt

Boka här

Stämmoveckan LogoEtt evenemang under Stämmoveckan

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 05 juli 2024
Tid:08:45 - 13:00

Plats
Folkmusikens hus

Typ av evenemang

Back To Top