fbpx
skip to Main Content

Ethno ställer in

Nu står det klart att det inte blir något Ethnoläger i Rättvik i sommar.  Den planerade jubileumsfestivalen EthnoFest skjuts också på framtiden och arrangeras först nästa år. Detta förstås på grund av den rådande pandemin.

Det internationella folkmusiklägret för ungdomar, Ethno, lockar vanligtvis nästan hundra deltagare från hela världen till Rättvik. Ethno drar också storpublik till sina konserter i Rättviksparken och på Bingsjöstämman. Men för första gången på 31 år ställs lägret in i år. Och det är naturligtvis Coronavirusets framfart som sätter käppar i hjulet för arrangerande Folkmusikens hus.

– I dagsläget är det omöjligt att veta om situationen är bättre i sommar, både här hemma och i de länder där vi vill hitta deltagare, och därför väljer vi att ställa in. Ytterst handlar det om människors liv och hälsa och det vore oansvarigt att chansa, säger Per Gudmundson, verksamhetschef på Folkmusikens hus.

– Med två månader kvar och ännu ingen lättnad i sikte är det för kort om tid att avvakta och ändå hinna med de förberedelser som krävs. Och att köra ett mindre Ethno med färre deltagare, kanske bara från Sverige eller Norden, känns inte som ett alternativ. Ska vi göra ett Ethno så ska det vara med fullt antal deltagare där man har möjlighet att vara med oavsett var man bor i världen, säger Peter Ahlbom, projektledare för Ethno.

Ethno föddes på Falun Folkmusikfestival 1990 och har sedan dess vuxit till ett internationellt nätverk med mer än tjugo deltagande länder. Tanken var att fira 30-årsjubileet i Rättvik i sommar tillsammans med huvudpartnern JM International men nu skjuts även jubileumsfestivalen EthnoFest på framtiden. Den kommer att äga rum vid samma tid nästa år i stället då förstås även Ethnolägret är tillbaka.

Ethno on the road heter turnéversionen av Ethno och den ska förhoppningsvis bli av som planerat i början av november 2020. Två ledare och fem ungdomar inleder om planerna håller med en konsert på Folkmusiknatta i Falun.

Ethno är sannolikt världens största, internationella folkmusikläger för ungdomar och arrangeras av Folkmusikens hus i Rättvik i samarbete med och med stöd av bl a region Dalarna, Kulturrådet, Rättviks kommun, studieförbundet Bilda, Sveriges Spelmäns Riksförbund och Folk You.

Back To Top