fbpx
skip to Main Content

WebbFIOL växer!

Ett stort steg togs i dagarna med Folkmusikens hus audiovisuella databas WebbFIOL på Internet (webbfiol.se). Den har uppgraderats i omfattning och tillgänglighet av materialet. Genom en sammanslagning av databaser med inspelningar från Gästriklands och Hälsinglands spelmansförbund har databasen vuxit rejält. Förutom Dalamaterialet innehåller WebbFIOL även en stor mängd inspelningar från arkiv och privata samlingar i Uppland.

Under två år har Folkmusikens hus drivit ett projekt kring upphovsrätt tillsammans med spelmansförbunden i Dalarna, Gästrikland, Hälsingland och Uppland. Det har gjorts med stöd från Kulturrådet, Studieförbundet Bilda, Region Dalarna och Kultur Gävleborg. Arbetet har inneburit att söka upp de som medverkar på inspelningarna eller deras efterlevande och de som gjort inspelningarna, för att avtala om rätten att göra det tillgängligt för pedagogisk och icke kommersiell användning. Det är spelmansförbundens medlemmar, med sin stora lokalkännedom om personer och traditioner, som sökt upp utövarna och även gjort urvalet av det man upplevt som intressant att publicera. Idag omfattar den sökbara databasen 80 987 avsnitt. Av detta är 28 635 avsnitt fria att se och lyssna på i WebbFIOL.

  • 18 574 ljudavsnitt
  • 9 674 uppteckningar
  • 387 film & videoavsnitt

Det finns en hel del kvar att göra och vi söker nu finansiering för att driva projektet vidare. På tur att publiceras är bl.a. de filmade dansdokumentationer av bygdedans som gjordes av Johans Larsson och Ingvar Norman på 60-talet. Fortsättning följer…

Back To Top