fbpx
skip to Main Content
Banner Dalateatern Goes Folk

Symposiet – Dalateatern goes Folk


Dalateaterns goes folk

En hel dag i korsbefruktande folkkulturers tecken. Vilka är bärare av kultur, konst och traditioner? Under tre år har Dalateatern och Folkmusikens hus drivit projektet “Dalateatern goes folk”. Syftet har varit att utveckla de konstnärliga uttrycken i folkdans, musik och teater, samt att “krocka” folkkulturer med populär- och konstkulturella uttryck.

Nu är det dags för final! Spännande program med samtal, labbar, fina utställningar och med bl a en föreläsning med Alexandra Pascalidou, en dansföreställning, barnteater etc …

Långt bort i skogen

En audiovisuell folkmusik-föreställning.
Hur såg vardagen ut för fäbodkullan, hur lockade hon på djuren eller kokade messmör? Vallvisor blandas med svängiga låtar. Musiken live-loopas och integreras med publiken som både får dansa fäboddisco och vara med och spela in ett ljudlandskap.

Dalateatern, lördag 21 april 11.00 – 11.45
Barnteaterlördag ( barn 5-10 år)

101 hattar att sparka ner innan jag dör – Kultursoppa

En dansföreställning som utforskar folkdansens, liksom folkmusikens möjligheter till ett gränsöverskridande mot modern danskonst och musik.
Om en kvinnas relation till sig själv och omvärlden. Vem är hon? Älskarinna, barn, offer, häxa, martyr, moder, krigare, gråterska, karriärist, hallingdansare … ?

kl 12.10-13.00 (Kultursoppa), Dalateatern

När teatern mötte slöjden – ett nyfiket möte mellan trender och traditioner

”Vi tar de folkliga traditionerna till 2000-talet, krocka dem lite mot vår samtid och göra det ballt helt enkelt…”  I ett samtal mellan kostymör, scenograf, slöjdare, museiarkivarie och hemslöjdskonsulent reder vi ut vad som hände när teatern mötte slöjden. Vilka kombinationer uppstod i mötet mellan den folkliga slöjden och det sceniska uttrycket? Vad var det som hände när vi plockade fram en bit kulturhistoria ur arkiven och skapade för någonting okänt? Vad är egentligen folkligt och blev det något ballt av det hela?
Gunnar Ekman, Paulina Åhnberg, Anna Lögdkvist, Finn Pranter och Kattis Karlsson Nordqvist m fl samtalar om vad som hände. Moderator: Ann-Louise Rönestål-Ek.

kl 13.15 – 14.00, Dalateatern

Rhythm & slöjd

Berättelser och slöjdhistorier med trä, svett och spånor. Till musik av Chemical Brothers, Arvo Pärt och egen komponerad musik genomför Jögge Sundqvist en föreställning med bilder av gammal inspirerande slöjd. Här ryms tankar och historier om krokiga björkar, hans fars hästtäljning och om mustig folkkonst.

kl 14.00 – 14.45, Dalateatern

Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou föreläser om mångfald, kultur och svenskhet.
Hon är journalist och en välkänd mediepersonlighet, moderator, konferencier och föreläsare. Hon brinner för jämlikhet och mänskliga rättigheter och är författare till flera kritikerrosade och prisbelönta böcker.

kl 15-16, Kulturhuset tio14, Stora scenen

Kreativa labb i dans, teater, musik och slöjd.

Kulturkorsning år 2048. En installation/performance om ett framtida konstnärligt möte.
Bert Persson folkdans, Patrik Pettersson teater, Finn Pranter och Kattis Karlsson slöjd, Molly och Alice Andersson folkmusik.

kl 16.15 – 17.45. Dalateatern och Kulturhuset Tio14

 

Utställning av kostymerna i Bergtagna.

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 21 april 2018
Tid:11:00 - 18:00

Plats
Dalateatern

Typ av evenemang

Back To Top