fbpx
skip to Main Content

Låtar i eldhuset – SLUTSÅLD


Låtspelskurs i Ärteråsens fäbodar, Furudal, Ore, fredag 9 augusti samband med Orestämman.

Ärteråsen är en av landets största bevarade fäbodar med 12 eldhus och flera andra byggnader. Eldhusen är de gamla timrade bostäderna på fäbodarna. De består av ett långsmalt rum med väggfasta bänkar, jordgolv, en öppen eldstad i mitten och en röklucka i taket. Ärteråsen ligger högt med milsvid utsikt, ca 20 min bilfärd från Furudal, och är en levande fäbod med fjällkor på vallen.

Till denna unika plats bjuder vi in till låtkurs fredag 9 augusti. Det bli en heldag kring den musik som spelats i de milsvida gränsskogarna mellan Dalarna och Hälsingland. Sofia Swahn, Magnus och Ola Bäckström håller i låtarna från Ore, Täpp Ida Almlöf, Erika Lindgren Liljenstolpe och Johan Nylander står för låtarna från Bingsjö och Gunnar Östergårds tillsammans med Bengt Jonsson håller i låtarna från södra Hälsingland. Vi blandar spelstuga med låtutlärning. Vi delar upp oss i tre olika eldhus, ett för varje låtområde, och roterar så att alla deltagare under dagen får spela låtar från alla områdena.

Kursen hålls i eldhusen och låtarna ackompanjeras av en knastrande brasa. Det kan bli lite rökigt, och det kan bli lite trångt. Om augustisolen skiner därute har vi hela vallen till förfogande om vi vill ha mer utrymme och slippa röken, men regn och kyla kan göra att vi hellre hålls kvar i eldhuset. Eldhuset kan också vara den bästa miljön oavsett väder. Vi fördelar oss i grupper om ca 10 personer i varje eldhus.

Det du vill äta och dricka under dagen tas med i egen packning. Du bör planera för förmiddags- och eftermiddagsfika samt lunch. Eldarna är igång i eldhusen, så vill man laga lunchmat över öppen eld så går det bra. Kläder efter väder och omständigheter.

Varmt välkommen!

Kursstart
Fredag 9 aug 09.00 samling vid parkeringsplatsen vid stigen mot Ärteråsen. Kort vandring (ca 10 min) till fäboden. Kursen beräknas vara slut ca 16.30. Vägbeskrivning och kompletterande information skickas inför kursen.

De kursdeltagare som kan och vill spelar till dans en stund tillsammans med kursledarna på fredagskvällens dans i Kättingsmedjan, Furudals Bruk, under Orestämman.

Anmälan
[Anmäl dig här senast fredag 12 juli] – SLUTSÅLD
Kurskostnad 650 kr per person.

Boende
Vandrarhem, camping, stugor, rum, mm i Ore går att hitta via www.furudal.nu

Den som vill gå ”all in” har möjlighet att sova i ett eldhus i Ärteråsen inför kursen. Det finns också möjlighet att hyra fäbodstuga med sängar.
Se mer om Ärteråsens Kulturförening på https://www.facebook.com/ArterasensFabod/ och www.arterasen.se
Kontakt anna.k.kjellin@gmail.com

Arrangör: Föreningen Orestämman i samarbete med Ärteråsens Kulturförening samt Folkmusikens Hus och studieförbundet Bilda Mitt.

Karta Otillgänglig

Datum/Tid
Datum: 09 augusti 2019
Tid:09:00 - 16:30

Typ av evenemang

Back To Top