fbpx
skip to Main Content
Inställd Kurs - Låtar I Eldhuset

LÅTAR I ELDHUSET – kurs på Orestämman


Tyvärr måste vi meddela att Orestämman är inställd 2023. Det medför att även denna kurs ställs in. Har du bokat plats på årets kurs får du tillbaka hela kursavgiften och kommer att få ett mail från oss.

Nu återkommer den uppskattade låtspelskursen i Ärteråsens fäbodar, Furudal, Ore. I år blir det fredag 11 augusti i samband med Orestämman, Furudals Bruk 11-13 augusti 2023. Låtkurs i unik miljö med musik från Ore, Rättvik och södra Hälsingland.

Ärteråsen är en av landets största bevarade fäbodar med 12 eldhus och flera andra byggnader. Eldhusen är de gamla timrade bostäderna på fäbodarna. De består av ett långsmalt rum med väggfasta bänkar, jordgolv, en öppen eldstad i mitten och en röklucka i taket. Ärteråsen ligger högt med milsvid utsikt, ca 20 min bilfärd från Furudal, och är en levande fäbod med fjällkor på vallen.

Till denna unika plats bjuder vi in till låtkurs fredag 11 augusti. Det bli en heldag kring den musik som spelats i Ore, i Rättvik och i de milsvida gränsskogarna mellan Dalarna och Hälsingland. Sofia Swahn, Magnus och Ola Bäckström håller i låtarna från Ore, Säbb Anders och Ingrid Säbb står för låtarna från Rättvik och Örjan Hans-Ers tillsammans med sonen Jerker Hans-Ers håller i låtarna från södra Hälsingland. Vi blandar spelstuga med låtutlärning. Vi delar upp oss i tre grupper utifrån nivå i varsitt eldhus. Lärarna roterar så att alla deltagare under dagen får spela låtar från alla områdena.

Kursen hålls i eldhusen och låtarna ackompanjeras av en knastrande brasa. Det kan bli lite rökigt, och det kan bli lite trångt. Om augustisolen skiner därute har vi hela vallen till förfogande om vi vill ha mer utrymme och slippa röken, men regn och kyla kan göra att vi hellre hålls kvar i eldhuset. Eldhuset kan också vara den bästa miljön oavsett väder. Vi fördelar oss i grupper om ca 10 personer i varje eldhus.

Mat
Det du vill äta och dricka under dagen tas med i egen packning. Fäbodens servering är öppen för kursdeltagarna mellan 9.30 och 16.00. Där finns kaffe och smörgås. Ta med egen lunch. Eldarna är igång i eldhusen, så vill man laga lunchmat över öppen eld så går det bra.

Kursstart
Fredag 11 aug 09.00 samling vid parkeringsplatsen vid stigen mot Ärteråsen. Kort vandring (ca 10 min) till fäboden. Kursen beräknas vara slut ca 16.30. Vägbeskrivning och kompletterande information skickas inför kursen. Kläder efter väder och omständigheter.

Efter kursen
De kursdeltagare som kan och vill spelar till dans en stund tillsammans med kursledarna på fredagskvällens dans i Kättingsmedjan, Furudals Bruk, under Orestämman.

Pris
Kursavgift 850 kr per person.
OBS! Anmälan senast 21 juli.

Tillgänglighet
Ärteråsens fäbodar är inte tillgänglighetsanpassad. Bilväg finns inte ända fram.

Boende
Vandrarhem, camping, stugor, rum mm i Ore se www.furudal.nu/

Den som vill gå ”all in” har möjlighet att sova i ett eldhus i Ärteråsen inför kursen. Det finns också möjlighet att hyra fäbodstuga med sängar. Kontakt: Anna Kjellin

Villkor
Kursanmälan är bindande. Återbud kan anmälas senast tre veckor före kursstart (21 juli). Vid återbud debiterar vi en avgift på 400 kr på kurskostnaden. Senare återbud pga sjukdom kan göras, men då behöver vi ett läkarintyg för återbetalning av hela kursavgiften.

Varmt välkommen till Ore!

Mer om Ärteråsens Kulturförening
https://www.facebook.com/ArterasensFabod/ eller www.arterasen.se

Information om Orestämman
https://www.facebook.com/Orestamman/ eller www.furudal.nu

I samarbete med Studieförbundet Bilda Mitt

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 11 augusti 2023
Tid:09:00 - 16:30

Plats
Ärteråsens fäbodar

Typ av evenemang

Back To Top