fbpx
skip to Main Content
Foto På Ethno On The Road

Ethno on the road


Nu åker Ethno på turné igen!

Ethno i Dalarna är sannolikt världens största internationella folkmusikläger för ungdomar. Från detta sommarläger med hundra deltagare, 17-25 år, från mer än dussinet länder, väljs varje år ut 5-6 av de bästa ungdomarna som får komma tillbaka för en två veckor lång turné tillsammans med två erfarna ledare. Det blir folkmusik från olika länder i spännande arrangemang och med en spelglädje som kan försätta berg. Konserter och workshops med ett unikt band med en helt unik repertoar. En grupp som visar att olikheterna är en tillgång och inte en belastning och att musiken är världens bästa språk.

Och nu är det dags igen. 10-24 november kommer årets grupp att befinna sig på turné från Dalarna i söder till Norrbotten i norr.

Årets grupp leds av Peter Rousu, basist/gitarrist från Rättvik och Sandra Marteleur, fiolspelare med hemvist i Stockholm. Bägge är erfarna ethnoledare och professionella musiker i grupper som Fatang och Stormsteg m fl. Med sig på årets resa har de ytterligare två svenskar, slagverkaren Benjamin Vågerö Black, Stockholm, och Alicia Jardine, banjo och mandolin, numera bosatt i Göteborg.  Och så har man plockat tre spännande unga musikanter från utlandet – fiolspelarna Marta-Lotta Kukk, Estland och Melanie Brélaud, Frankrike. Plus Gift Banda, gitarrist och sångare från det nya ethnolandet Malawi i Afrika. En spännande septett som kommer att repa ihop sig i Rättvik några dagar innan turnén börjar.

Och börjar gör den med en lunchkonsert i Leksands kulturhus och ett gästspel på Folkmusiknatta i Falun 10 november. Därefter väntar fler konserter och workshops i bl a Rättvik på Folkmusikens Hus 12 nov, Borlänge, Mora (14 nov) och Skattungbyn (17 nov) innan det bär norrut mot Järvsö, Östersund (19 nov), Örnsköldsvik 21 nov, Umeå 22 nov och så Världsmusikfestivalen i Piteå 23-24 nov.

Ethno arrangeras av Folkmusikens Hus i Rättvik i samarbete och med stöd av bl a landstinget Dalarna, studieförbundet Bilda, Rättviks kommun, Musik i Dalarna, region Gävleborg, Sveriges Spelmäns Riksförbund, Jeunesses Musicales Sweden, Songlines och Folk You.

Foto: Peter Ahlbom

I samarbete med Bilda Mitt med stöd av Kulturrådet.

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 14 november 2018
Tid:19:00 - 20:15

Plats
Mora kulturhus

Typ av evenemang

Back To Top