fbpx
skip to Main Content
Foto På Dansande Fötter

Dans i Smébacken med Polskmärkesuppdansning


Välkommen till en hel vecka med dans, en vecka som innehåller allt! Det blir danstävling, seminarium, danskurser, konserter, socialdans och såklart, veckans utmaning: polskmärkesuppdansning. 

Vad är polskmärkesuppdansning? undrar du kanske. Kortfattat är det ett fenomen som levt i ca 50 år och som går ut på att man dansar utvalda polskedansformer från olika delar av Sverige inför en bedömningsnämnd. Nämnden bestämmer i sin tur om dansarna dansar danserna på ett godkänt sätt. Blir du godkänd får du ett polskemärke. Här kan läsa mer om polskmärket och danskurserna. Du kan också anmäla dig här.

Alla är välkomna som publik på uppdansningarna – det är fri entré.

För dig som är nyfiken på norska danser blir det kurs i valdresspringar och halling med danspedagog Brigitte Halldis Hegge Blomlie och spelman Sivert Holmen. Läs mer om den här.

Program dag för dag:
TISDAG 1/8

kl 13 Hambodanstävling – Skicka parvis anmälan till dansofolkton@outlook.com

ONSDAG 2/8
Foto på Sivert Holmen och Brigitte Blomlie. Fotograf Runhild Heggem

Fotograf: Runhild Heggem

kl 10 Kurs i valdresspringar och halling med Brigitte Halldis Hegge Blomlie och Sivert Holmen. Föreläsningen med Eva Karlsson, nedan ingår i kursen. Kursen pågår onsdag-torsdag.

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

kl 15 Föreläsning och workshop i Finnskogspols med Eva Karlsson
Foto på Eva Karlsson
Under ett par timmar får vi inblick i hur arbetet gick till när Finnskogpolsen väcktes till liv igen. Eva Karlsson som var delaktig i arbetet med att revitalisera dansen spelar, dansar och berättar om vad som hände sen och varför det blev som det blev. Du får möjlighet att prova några olika varianter av dansen.

Frivillig kollekt.

kl 18 Gemensam välkomstmiddag – Restaurang Hongkong City, middag kostar 169 kr. Anmälan till: Inez Danielsson inezanita1949@gmail.com, 0702-439885. Ta gärna med instrument

TORSDAG 3/8
kl 10 Danskurs med Torbjörn Sjöberg & Yvonne Hansen

Foto på Torbjörn Sjöberg & Yvonne Hansen

En lättsam kurs för Dig som vill dansa och ha trevligt i några timmar och få lite tips på hur Du lättare kommer runt i en härlig polska. Det är dock bra om du har någon erfarenhet av pardans. Yvonne och Torbjörn är vana instruktörer, spelman är Stefhan Ohlström.
Kursavgift:       200 kr/person
Ungdom            50 kr/person (under 25 år)
Är du funktionär under Dans i Smebacken eller medlem i Dans & Folkton så är denna kurs gratis.

Anmälan till: dansofolkton@outlook.com. Gärna parvis. Lokal meddelas i god tid innan kursen

kl 10 Diplomdanskursen vänder sig i första hand till dansledare men även till andra intresserade. Kursen leds av Els-Mari Frisk och Per-Olof Pettersson, spelar gör Mittlåt. De danser som tränas på denna kurs är danser från Medelpad: Bakmes från Haverö • Senpolska fr Haverö • Schottis fr Haverö • Senpolska från Torp • Slängpolska från Torp • Snurrebocken från Torp • Gammal vals fr Medelpad/Jämtland.

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR!

kl 10 Bronsdanskurs: Polskekurs för Dig som ännu inte ”dansat upp” för polskmärket. Vi vänder oss till alla som känner sig nyfikna! Kursen tar upp några danser som man kan använda sig av för att dansa upp för märket bronsdans redan under dagarna efter kursen, om man känner sig redo. Leder gör Brita Ström tillsammans med spelmännen Ylva Persson och Ebba Åslund.

ANMÄL DIG HÄR!

kl 19 Dansföreställningen DIFFERENS
Foto på Silje Onstad Hålien och Sivert Holmen. Fotograf Knut Utler
Fotograf Knut Utler
Differens är en duett av och med den koreograferande dansaren Silje Onstad Hålien och den dansande musikern Sivert Holmen. De utforskar mötespunkten och brytningspunkten mellan dans och musik, mellan musiker och dansare, i det som också är ett möte mellan folkmusikaliska uttryck, i ett samtida, modernt och improviserat sceniskt uttryck. Och samtidigt handlar föreställningen om möten mellan människor, om relationer och olikheter. Silje Onstad Hålien kan du ha sett i någon av Västanå teaters uppsättningar.

LÄS MER OCH BOKA HÄR

kl 20 Danskväll till olika grupper och spelmän

FREDAG 4/8

kl 8.30-17 Polskmärkesuppdansning, fri entré

kl 19 Dan Andersson-konsert med Malin Foxdal Trio
Foto på Malin Foxdal Trio
Fotograf: Per Eriksson

Malin Foxdal Trio bjuder på musik av Dan Andersson. Trion har under vintern släppt ett antal singlar och arbetar för närvarande med att skapa och spela in ny musik, men turnerar också med olika program. Bl a har Trion gjort en väldigt populär julkonsert som kommer fortsätta turnera framöver. Malin Foxdal – sång, Anders Nygårds – fiol, Magnus Zetterlund – mandolin. BOKA HÄR!

kl 20 Danskväll till olika grupper och spelmän

LÖRDAG 5/8

kl 8.15 Polskmärkesuppdansning, fri entré

kl 19 Dansföreställning med Klintetten. BOKA HÄR!

kl 20.30 Danskväll till olika grupper och spelmän

Arrangerar detta gör Dans & Folkton, Folkmusikens hus och Folkdansringen i Dalarna med stöd av Smedjebackens kommun och studieförbundet Bilda. 

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 01 augusti 2023 - 06 augusti 2023
Tid:Hela dagen

Plats
Folkets hus

Typ av evenemang

Back To Top