fbpx
skip to Main Content
Header För Åfesten Digital

Åfesten Digital


Åfesten är tillbaka – den här gången helt digital! Åfesten är Faluns stadsfest och vanligtvis så drar den massor av människor till de olika scenerna. Nu bjuds du in till nio olika scener från olika ställen i Dalarna. Folkmusikscenen är Folkmusikens hus i Rättvik, och du hamnar mitt i en utställning om Bingsjö och Bingsjöstämman. 

Folkmusikens hus bjuder på

kl 17.30 Ian Carr & Maria Jonsson

Foto på Ian Carr & Maria Jonsson

Västerbottens fjoldrottning och Norra Englands gitarrspelande Avant Folkkung skapar musik i gränslandet mellan trad och Nordic Noir. Maria fick i år motta Dalecarlia Music Awards pris Årets folkmusik vilket Ian faktiskt fick göra redan 2015. Ett mycket musikaliskt och humoristiskt par som bland annat återfinns i bandet Ian Carr & The Various Artists.

Ian Carr – gitarr Maria Jonsson – fiol

 

kl 18.30 Nord Testad Åkerlund

Foto på Nord/Testad/Åkerlund

Favoriter och avdammade gamla pärlor ur tre musikers brokiga kappsäckar. Med programmet Folk Swing & River Songs bjuder Livet Nord, Johan Testad och Peder Åkerlund på puttrande calypso, svängig 20-talsblues, smäktande tango, ”Django-swing” och keltiskt och svenskt finlir. 

Peder Åkerlund har verkat som musiker i alla möjliga sammanhang ända sedan 60-talet med kontrabas och elbas som huvudinstrument. Sångaren, låtskrivaren och filmmusikskaparen Johan Testad har på senare år oftast synts som frontperson i bandet Tibble Transsibiriska. Här om året fick han också en Guldbagge för bästa musik till filmen Goliat. Livet Nord har frilansat som musiker sedan 90-talet i olika projekt och fria grupper/band varav New Tide Orquesta och Kaja varit hennes huvudkonstellationer. Hon blev utsedd till ”Årets Artist” på Folk- och världsmusikgalan 2015.

2020 möttes dessa tre leksandsbor i Folk, Swing & Riversongs – ett helkvällsprogram skräddarsytt för skönt svängiga åkturer på Österdalälven med ångbåten Engelbrekt. På Åfesten bjuder de på några väl valda flodpärlor i folkton.

Livet Nord – Fiol och sång
Johan Testad – Gitarrer och sång

Peder Åkerlund – Kontrabas och elbas

kl 20 Jeanett & Peter

Foto på Jeanett & Peter Rousu

har spelat ihop sen 1999. Deras samspel har en alldeles särskild intuitiv lyhördhet för den andra. Förstås. Att i över 20 år få leva ihop, repetera, spela in och konsertera ger musiken en känsla av en sirlig ihopflätning av toner – som livet självt! Jeanetts bas i den småländska traditionens skira tonspråk bärs elegant upp av Peters gitarrspel, som präglas av hans bakgrund som jazzbasist.

Parets egna och gemensamma kompositioner influeras av både barockmusik och world music.

Jeanett Walerholt Rousu – viola d’amore
Peter Rousu – gitarr

kl 22 Gässbikôllor

Foto på Gässbikôllor

är en trio som spelar traditionell folkmusik på fiol. Trion består av Jenny Bergman Högberg och systrarna Täpp Jenny Nylander och Täpp Ida Almlöf från Rättviksbyarna Övre och Nedre Gärdsjö. De har spelat ihop sen barnsben och de tillbringade många av tonårens helger hemma hos Päkkos Gustaf i Bingsjö och för nu arvet vidare efter storspelmannen. Därför blir det gärna låtar från Bingsjö när de spelar tillsammans, men också en och annan Rättvikslåt. Gässbikôllors samspel och stämspel är oerhört drivet, välklingande och dansant och de älskar verkligen att spela tillsammans, vilket hörs i varje ton.

Jenny Bergman Högberg – fiol
Täpp Jenny Nylander – fiol

Täpp Ida Almlöf – fiol

Allt är givetvis helt gratis! Hela programmet och sändningen hittar du här!

Karta Otillgänglig

Datum/Tid
Datum: 05 juni 2021
Tid:17:00 - 23:45

Typ av evenemang

Back To Top