fbpx
skip to Main Content

Franska spelmän på kurs

Folkmusikens hus gästas denna vecka av sju franska folkmusiker som vill lära sig så mycket som möjligt om folkmusik i Sverige i allmänhet och Dalarna och Jämtland i synnerhet.

Kursledare är Kjell-Erik Eriksson, Sofia Sandén, Adrian Jones, Brita Ström, Jon Holmén och Per Gudmundson och det kursdeltagarna får fördjupa sig i är låtspel, arrangering, sång, folkmusikhistoria och dans.

Folkmusikens hus kontaktades för ett år sedan om möjligheterna att ordna en kurs i svensk folkmusik för en grupp professionella franska folkmusiker. De som står bakom det hela är DROM , en organisation i Bretagne som grundades 2001 av folksångaren Erik Marchand. Syftet med verksamheten är att stödja och sprida kunskap om folklig kultur, särskilt muntlig tradition och modal musik. DROM har egen utbildningsverksamhet i Bretagne och driver också olika internationella nätverk. Frilansande folkmusiker kan sätta av en del av sina gager till DROM som sedan erbjuder kurser till musikerna i olika musiktraditioner. Senaste åren har kurser genomförts bl a i Bulgarien och Rumänien.

– Det är kul att dom hör av sig till oss på Folkmusikens hus när man vill ordna en kurs i svensk folkmusik. Vi verkar finns på folkmusikradarn även utanför Sverige, helt klart.

Kursen avslutas på lördag med en fransk-svensk spelmansträff, med de franska musikerna tillsammans med spelmän från Siljansbygden.

Back To Top