fbpx
skip to Main Content
Vinnare Av VM För Studentspelmanslag

LunnevadFolk Årets världsmästare!

Världsmästerskapet för Studentspelmanslag avgjort på Norrköpings folkmusikfestival 8 oktober 2021: LunnevadFolk är Årets världsmästare

Med motiveringen ”Spelglädje och energi står detta stora svänggäng bi. Att dansa schottis till de här kan få juryn att bli kär” tog Lunnevads folkhögskolas spelmanslag hem titeln Årets Världsmästare i VM för studentspelmanslag. Inte nog med den rusiga motiveringen, LunnevadFolk fick också ett pris som delades ut för första gången: en spelning på Korrö folkmusikfestival sommaren 2022 – ett pris som innehåller dels ett resepris på 10 000 kr från Folkmusikens hus, Rättvik och Studieförbundet Bilda samt festivalbiljetter, boende och mat från Korröfestivalen.

Två andra pris delades också ut, Årets hederspris och Årets låt till två lag som inte lika fullt som vinnarna svarar upp mot kriterierna

  • Dansbarhet och sväng
  • Låtval, arrangemang och finess
  • Spelglädje och energi

Årets hederspris gick till Strängar & Rör, Linköpings universitets studentspelmanslag med motiveringen ”Inte alltid så välpolerat eller slipat men innerligt, finstämt och ibland alldeles alldeles underbart”. Årets hederspris är inget andrapris utan ett pris som juryn delar ut till ett lag som lyser kanske inom ett av kriterierna ovan.

Årets låt blev Balkanschottis av Bengan Janson och gick till Musikkonservatoriet i Falun med motiveringen ”Årets låt får oss att studsa upp och ned och vi vill bara dansa mer!”

Årets jury bestod av folksångerskan Johanna Bölja Hertzberg, koreograf Anna Öberg och spelman Pelle Björnlert. – Vilken fantastisk kväll det här blev, var deras gemensamma reaktion. Så mycket bra musik!

  • Egentligen kan man ju inte tävla i musik, säger Pelle, men det här var riktigt kul att få vara med om.

Kvällen avslutades med en minst sagt oförglömlig spelning av folkrockgruppen Hoven Droven. Ett uppdämt behov av att dansa och festa tillsammans levdes ut av ett par hundra unga spelmän och dansare på Flygeln på Louis De Geer Konsert & Kongress.

Världsmästerskapet anordnas av Norrköpings folkmusikfestival i samarbete med Folkmusikens hus och studieförbundet Bilda.

Back To Top