Nu blir det äntligen klackarna i taket igen då en ny folkmusik- och dansfestival ser dagens ljus. Vi har dock valt att flytta fram datumen till maj. Du som köpt biljett till datumen i februari blir kontaktad av Folkmusikens hus.
Malungs folkhögskola, Sunne Danshus, Folkmusikens hus, Malungs spelmanslag och Malung-Sälens kommun – välkomnar såväl dig som redan älskar att lyssna och dansa till låtspel med solo- och duospelmän och dig som kanske inte mött varken dansen eller musiken förr men tänker att du är ju intresserad av musik eller dans och förmodligen just därför vill ge det här en chans – för vad kan gå fel?
Vem du än är så tror TRADiMALUNG att du kommer att gilla att möta några av Sveriges mesta dansspelmän, gungande dansgolv och superba danspedagoger och det i en kommun som en gång om året drar ihop den största dansbandsfestivalen i Sverige. Vägarna dit är uppåkta, det är bara att följa spåren.
TRADiMALUNG tror också att du som enbart är intresserad av att lira själv gärna kommer. Malungs folkhögskola är ju känt för att vara ett folkmusikaliskt Mecka med plats för alla låtspelande själar som söker sig dit. Plats för eget spel finns det gott om, och dessutom möjlighet att själv spela till dans.
“Vi har spelat tillsammans sedan vi träffades på musikhögskolan i Stockholm för många år sedan. Det började med att vi var nyfikna på hur vi skulle kunna samspela med hardingfelan och durspelet, hur de skulle låta tillsammans. Utgångspunkten i vårt spel har alltid varit att hitta en gemensam grund i melodispelet och svänget och så småningom har vi lagt på lite stämspel. Vi gillar verkligen att dyka ner i detaljer och små, små variationer i våra respektive traditioner. Och det mest självklara för oss är att spela denna musik till dans”
Jag ser inte min musik som något musealt, som någon redovisning av hur den kan ha låtit i svunna tider, utan som något högst levande i en obruten tradition; jag spelar musiken så som jag tolkar den här och nu, med grund i hur jag hört mina äldre förebilder spela den och hur den formas i samspelet på dansgolvet.
På senare år har Pelles börjat komponera egna låtar, de flesta i traditionell stil, men ibland med en lite annorlunda udd. På ”Folk & Världsmusikgalan” 2020, tilldelades han Stims pris som ”Årets kompositör”. Pelle spelar vanlig fiol och även på en fiol med resonanssträngar; violino d’amore. Han är riksspelman och har dessutom erhållit Zornmärket i guld.
Gro Mari: Eg spelar hardingfele og har fordjupa meg i slåttetradisjonane i heimstaden min Sunnfjord, samt frå Voss og Hardanger. Alle desse tre tradisjonsområda ligg i Vestland fylke, Noreg. Gjennom heile oppveksten min var eg del av eit blømande folkemusikkmiljø. Foreldra mine introduserte meg tidleg for dansen og musikken. Eg fekk gleda av å danse og spele saman med store tradisjonsberarar. Nokre av dei beste minna er opplevingane frå dansegolvet og kjensla i kroppen når musikken lyfter ein fram. Det er dette eg søkjer i mitt eige dansespel: å få til det eg verdset høgast som dansar.
Jag är uppväxt spelandes Bodapolska på Boda loge tillsammans med Boda spelmanslag så det är liksom det som är hemma- att spela till dans. Att se ut över det virvlande golvet i timmesvis, att spela för och med dansarna. Det är mitt mest naturliga element, det är att komma hem. Jag får vara mig själv, tillsammans med er. Så här spelar jag, och här trivs jag. Hoppas du vill vara med!
Jag ser verkligen fram emot Trad i Malung! Jag brinner för dansspelet, symbiosen som uppstår mellan musiker och dansare, för improvisationen och för friheten att få gestalta den gamla musiken liksom den nyskrivna med både dåtidens och nutidens alla färger. Fiolen, svänget och den första folkmusiken fick jag från min far, studerade vidare vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och jobbar nu som frilansare och som fiollärare på Högskolan för scen och musik i Göteborg.
Förutom gänget ovan kommer de spelmän som arbetar på Malungs folkhögskola idag samt flera av Folkmusikens hus medarbetande spelmän och dansare att medverka på olika sätt. Vi lockar med Adrian Jones, Agneta Stolpe, Ola Bäckström, Anna Öberg, Ann-Sofi Nilsson, Brita Ström, John Francis Goodacre, Jon Holmén, Jonas Brandin, Lotta Johansson, Maria Röjås samt Per Gudmundson.
TRADiMALUNG är en helt vanlig folkmusikfestival men utan arrad musik, stora scener eller maffig teknik men med plats för det småskaliga samspelet, den intima dansen och nära uttrycket. Kom du också!
PROGRAM
Från kl 22.30 Spellista, välkommen att själv spela eller tralla till dans
Från kl 21.30 Dans till spellista
Kl 21 – 23 Korta intimkonserter med Malungs lärare och FMHs medarbetare
14.00 Jössehäradspolska med Martin och Lotta Eneling och Mia Marine, Gymnastiksalen
15.00 Guidad tur på Malungs hembygdsgård med Perjos Lars
Från kl 22.30 Spellista
Från kl 21.30 Dans till spellista
Kl 21 – 23 Korta intimkonserter med Malungs lärare och FMHs medarbetare
Logi- och mat:
- Logi bokas bäst på Malungs Camping (som även är Malungs Turistbyrå) tel. 0280-18650.
- Malungs folkhögskola har ett begränsat antal sovsalsplatser. Det kostar 100 kr/natt. Hyra täcke och kudde 95 kr/uppsättning, sänglinne 120 kr/uppsättning. Skolan kan även erbjuda camping, 100 kr/person och natt, El 40 kr/dygn. Bokas på: info@malungsfolkhogskola.se och tel. 0280-14300.
- Mat kan inte längre bokas på skolan.
Datum/Tid
Datum: 20 maj 2022 - 21 maj 2022
Tid:Hela dagen
Plats
Malungs folkhögskola
Typ av evenemang