fbpx
skip to Main Content

TRADiMALUNG


Nu blir det äntligen klackarna i taket igen då en ny folkmusik- och dansfestival ser dagens ljus. Vi har dock valt att flytta fram datumen till maj. Du som köpt biljett till datumen i februari blir kontaktad av Folkmusikens hus.

Malungs folkhögskola, Sunne Danshus, Folkmusikens hus, Malungs spelmanslag och Malung-Sälens kommun – välkomnar såväl dig som redan älskar att lyssna och dansa till låtspel med solo- och duospelmän och dig som kanske inte mött varken dansen eller musiken förr men tänker att du är ju intresserad av musik eller dans och förmodligen just därför vill ge det här en chans – för vad kan gå fel?

Vem du än är så tror TRADiMALUNG att du kommer att gilla att möta några av Sveriges mesta dansspelmän, gungande dansgolv och superba danspedagoger och det i en kommun som en gång om året drar ihop den största dansbandsfestivalen i Sverige. Vägarna dit är uppåkta, det är bara att följa spåren.

TRADiMALUNG tror också att du som enbart är intresserad av att lira själv gärna kommer. Malungs folkhögskola är ju känt för att vara ett folkmusikaliskt Mecka med plats för alla låtspelande själar som söker sig dit. Plats för eget spel finns det gott om, och dessutom möjlighet att själv spela till dans.

TRADiMALUNG har detta första år bjudit in följande spelmän:
Jeanette Evansson & Annette Torsheim

Foto på Jeanette Evansson och Anette Thorsheim”Vi har spelat tillsammans sedan vi träffades  på musikhögskolan i Stockholm för många år sedan.  Det började med att vi var nyfikna på hur vi skulle kunna samspela med hardingfelan och durspelet, hur de skulle låta tillsammans. Utgångspunkten i vårt spel har alltid varit att hitta en gemensam grund i melodispelet och svänget och så småningom har vi  lagt på lite stämspel. Vi gillar verkligen att dyka ner i detaljer och små, små variationer i våra respektive traditioner.  Och det mest självklara för oss är att spela denna musik till dans”

Kristofer Suha Pettersson

Foto på Kristofer Suha Pettersson

”Jag spelar silverbasharpa med den äldre norduppländska traditionen som musikalisk hemvist. Dansen har en central och självklar roll i denna musiktradition och jag har regelbundet förmånen att få arbeta med landets främsta folkdanspedagoger i utforskandet av det orubbliga sambandet mellan dans och musik.

Jag ser inte min musik som något musealt, som någon redovisning av hur den kan ha låtit i svunna tider, utan som något högst levande i en obruten tradition; jag spelar musiken så som jag tolkar den här och nu, med grund i hur jag hört mina äldre förebilder spela den och hur den formas i samspelet på dansgolvet.

Pelle Björnlert

Foto på Pelle Björnlert

Pelle Björnlert från Vråka i nordöstra Småland spelar företrädesvis musik som har sina rötter i den småländska och östgötska folkmusiktraditionen. Pelle har stort fokus på låtarnas ursprungliga funktion som bruks- och dansmusik och har under lång tid utvecklat sitt låtspel i nära kommunikation med dansen. Tidigt skapade han sig ett namn i kraft av ett personligt spelsätt med en smittande dansrytm och har länge varit en förebild för många spelmän från södra Sverige.
”Min strävan är att spela en dansant, livfull och variationsrik musik”.

På senare år har Pelles börjat komponera egna låtar, de flesta i traditionell stil, men ibland med en lite annorlunda udd. På ”Folk & Världsmusikgalan” 2020, tilldelades han Stims pris som ”Årets kompositör”. Pelle spelar vanlig fiol och även på en fiol med resonanssträngar; violino d’amore. Han är riksspelman och har dessutom erhållit Zornmärket i guld.

Klas Anders Haglund & Gro Mari Svidal
Foto på Klas-Anders Haglund & Gro Marie Svidal
Klas Anders: Jag kommer från Köla i västra Värmland med rötter från båda sidor om riksgränsen mellan Norge och Sverige, det är även från detta område min repertoar kommer. Jag har varit musiker på många av Västanå Teaters föreställningar från 2007, där folkmusiken och dansen är en central del av föreställningarna. Då jag i tonåren upptäckte och fastnade i folkmusiken på riktigt var det dansen och spelet till dans som var en stark bidragande orsak till detta. Upptäckten av att mitt spel kunde få någon att vilja dansa blev för mig en inspirationskälla att utöka min repertoar, leta sväng och att bli bättre på att spela.  Att som musiker få stå i mitten av ett flödande dansgolv där musiken och dansen ger näring till varandra är något helt speciellt som inte kan förklaras utan måste upplevas.

Gro Mari: Eg spelar hardingfele og har fordjupa meg i slåttetradisjonane i heimstaden min Sunnfjord, samt frå Voss og Hardanger. Alle desse tre tradisjonsområda ligg i Vestland fylke, Noreg. Gjennom heile oppveksten min var eg del av eit blømande folkemusikkmiljø. Foreldra mine introduserte meg tidleg for dansen og musikken. Eg fekk gleda av å danse og spele saman med store tradisjonsberarar. Nokre av dei beste minna er opplevingane frå dansegolvet og kjensla i kroppen når musikken lyfter ein fram. Det er dette eg søkjer i mitt eige dansespel: å få til det eg verdset høgast som dansar.

Stina Brandin

Foto på Stina BrandinJag är uppväxt spelandes Bodapolska på Boda loge tillsammans med Boda spelmanslag så det är liksom det som är hemma- att spela till dans. Att se ut över det virvlande golvet i timmesvis, att spela för och med dansarna. Det är mitt mest naturliga element, det är att komma hem. Jag får vara mig själv, tillsammans med er. Så här spelar jag, och här trivs jag. Hoppas du vill vara med!

 

 

Mia Marine

Jag ser verkligen fram emot Trad i Malung! Jag brinner för dansspelet, symbiosen som uppstår mellan musiker och dansare, för improvisationen och för friheten att få gestalta den gamla musiken liksom den nyskrivna med både dåtidens och nutidens alla färger. Fiolen, svänget och den första folkmusiken fick jag från min far, studerade vidare vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och jobbar nu som frilansare och som fiollärare på Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Förutom gänget ovan kommer de spelmän som arbetar på Malungs folkhögskola idag samt flera av Folkmusikens hus medarbetande spelmän och dansare att medverka på olika sätt. Vi lockar med Adrian Jones, Agneta Stolpe, Ola Bäckström, Anna Öberg, Ann-Sofi Nilsson, Brita Ström, John Francis Goodacre, Jon Holmén, Jonas Brandin, Lotta Johansson, Maria Röjås samt Per Gudmundson.

TRADiMALUNG är en helt vanlig folkmusikfestival men utan arrad musik, stora scener eller maffig teknik men med plats för det småskaliga samspelet, den intima dansen och nära uttrycket. Kom du också!

PROGRAM

Fredag
Olesalen
19.30-21 konserter med Mia Marine, Kristofer Pettersson och Stina Brandin
Kl 21 Dans till gästartisterna ovan

Från kl 22.30 Spellista, välkommen att själv spela eller tralla till dans

Jympasalen
Kl 19 Hej och välkomna
Kl 19.30 Dans till Malungs lärare – Agneta Stolpe, Maria Röjås, Adrian Jones, Jonas Brandin,  Ann-Sofi Nilsson och Folkmusikens hus medarbetare Jon Holmén och John Goodacre.

Från kl 21.30 Dans till spellista

Skönlitterära rummet

Kl 21 – 23 Korta intimkonserter med Malungs lärare och FMHs medarbetare

Lördag
Dagtid 
Workshops
10.30 Bodapolska med Brita Ström och Jon Holmén, Gymnastiksalen
10.30 Trall med Ann-Sofi Nilsson, Skönlitterära biblioteket
14.00 Fiol med Adrian Jones, Skönlitterära biblioteket

14.00 Jössehäradspolska med Martin och Lotta Eneling och Mia Marine, Gymnastiksalen

14.00 Guidad tur på Malungs hembygdsgård med Perjos Lars

15.00 Guidad tur på Malungs hembygdsgård med Perjos Lars

Olesalen
Kl 19 Klas-Anders Haglund, Gro Mari Svidal, Pelle Björnlert, Jeanette Evansson & Annette Thorsheim
Kl 21 Dans till gästartisterna ovan

Från kl 22.30 Spellista

Jympasalen
Kl 19. 30 Dans till Malungs spelmanslag, Malungs lärare och FMHs medarbetare som denna kväll också är Per Gudmundson och Ola Bäckström

Från kl 21.30 Dans till spellista

Skönlitterära rummet

Kl 21 – 23 Korta intimkonserter med Malungs lärare och FMHs medarbetare

 

BOKA HELHELGSBILJETT

BOKA FREDAGSBILJETT

BOKA LÖRDAGSBILJETT

Logi- och mat:

  • Logi bokas bäst på Malungs Camping (som även är Malungs Turistbyrå) tel. 0280-18650.
  • Malungs folkhögskola har ett begränsat antal sovsalsplatser. Det kostar 100 kr/natt. Hyra täcke och kudde 95 kr/uppsättning, sänglinne 120 kr/uppsättning. Skolan kan även erbjuda camping, 100 kr/person och natt, El 40 kr/dygn. Bokas på: info@malungsfolkhogskola.se och tel. 0280-14300.
  • Mat kan inte längre bokas på skolan.
Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 20 maj 2022 - 21 maj 2022
Tid:Hela dagen

Plats
Malungs folkhögskola

Typ av evenemang

Back To Top