fbpx
skip to Main Content
Foto Till Utställningen Skapartagna

Sommarutställning – Skapartagna


Skapartagna – att slöjda för det okända

Vad är en hjulorm, sötlocka, fulskrämma eller en mjölkklocka? Vem använder en svansvärmare eller ett fiskskinnsgarvat diadem eller har ett dekorerat hål i kjolen och varför…? Vem klär sig i näver och mossa? Vem är rädd för blanka saker men lockas av guld? I kåsakrönikan kan man läsa om rotkrylliska, myrfolk och fältafolk.

Till vilken historia hör dessa berättelser? Är det här en riktig historia eller en påhittad? Vem bestämmer vad som är sant och vad som är falskt.

Våren 2017 samarbetade Dalarnas Hemslöjdsförbund med Dalateatern kring föreställningen Bergtagna. Nu visar vi föremålen och kostymerna som uppkom i mötet mellan det traditionella hantverket och det sceniskt nyskapande.

I utställningen får vi läsa fantastiska historier om de fynd som har gjorts och se hur slöjdarna jobbat med artefakter och rekonstruktioner. Vi får fundera över vem som, enligt den arkeologiska utgrävningen, har gjort föremålen och vad de ska användas till. Kostymerna från föreställningen visar en färgprakt och idérikedom om hur man kan använda det folkliga uttrycket som inspiration och kombinera plagg med material från naturen.

Här finns också trollspiror att hålla det onda borta eller att locka något/någon till sig. En idé som kommer från de spiror/tomaskors/ festspiror som traditionellt skapats som symbol för växtlighet och för att förvissa sig om ett fruktbart kommande år eller till olika högtider som bröllop och midsommar eller helt enkelt för att hålla onda makter borta.

Fotot är taget av Per Eriksson.

Folkmusikens hus har sommaröppet:
Tisdag-fredag kl 11-18
Lördag kl 11-14
Dessutom öppet 25/6 kl 11-18, söndag 1/7 lk 11-14 samt onsdag 4/7 i Bingsjö.

Utställningen är producerad av Dalarnas Hemslöjdsförbund i samarbete med Dalateatern. Skapartagna kom till i samband med föreställningen Bergtagna, som är en föreställning i projektet Dalateatern goes Folk – ett samarbete mellan Folkmusikens hus och Dalateatern.

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 19 juni 2018 - 01 september 2018
Tid:11:00 - 18:00

Plats
Folkmusikens hus

Typ av evenemang

Back To Top