Mycket stolt presenterar vi en sommarnattskonsert med Sara Parkman, folkmusikern sedan tidigare känd som feminist och antinationalist. Hon släppte under 2019 sitt andra soloalbum titulerat Vesper efter det latinska ordet för aftonbön – albumet är “en vesper för vår tid”.
”Albumet har vuxit fram ur ett behov av musikalisk lek, helighet och att göra upp med sig själv, sitt arv och sina längtor. Vesper är ett försök att skapa rum där vi får vara i existensen, såna rum som kyrkan, terapirummen och rejv annars är bra på att skapa”, säger Sara Parkman.”Jag vill att det existentiella samtalet ska bli ett politisk fackla som faktiskt kan göra skillnad i en så pass orolig tid som vi lever i.”
Vesper är ett utforskande av kristendomen men är definitivt en motsats till Ebba Busch Thor och hennes antispirituella och konservativa kollegor. Sara Parkman har inspirerats av texter av bland andra KG Hammar och Johannes Anyuru, två religiösa tänkare som låter sin tro ge mening men också vara ett vapen mot kapitalism, miljöförstörelse och cynism.
Vesper är skapat tillsammans med kompanjonen Hampus Noren som också producerade Sara Parkmans Skog. Musiken handlar om inre rum, tvivel och det radikala i att tro på någonting. Vad finner vi när vi rotar i de egna arven, och förstår att det inte går att vara kulturellt neutral?
Recensioner av Vesper lät ungefär så här:
DN Kultur (4 av 5): “Sara Parkmans tredje album ”Vesper” är en skiva att inte bli riktigt klok på. Och det är menat som beröm. (…) Det bågnar av körer, svepande syntklanger, folklåtar, episk pop, psalmer, klimatgrubbel. Det är brokigt, mäktigt, extra allt. Folkmusik som begrepp räcker inte riktigt till. Vad sägs om postfolk?”
LIRA: “Det är poetiskt och politiskt, mäktigt och naket, svulstigt och avskalat. En skiva att återvända till hela livet och överraskas av nyfunna detaljer. Den kommer framkalla mycket gåshud och fulgråt, och förhoppningsvis bli stilbildande för lång tid framöver.”
Göteborgs-Posten (5 av 5): ”Sara Parkman är en urkraft. En enveten jäkel som kärleksfullt men bestämt tagit folkmusiken och dess kultur i kragen, ruskat om, vänt upp och ned och ifrågasatt och utmanat och kastat den på samtidens rätt skitiga matta. Men som också vågar vara skör, ledsen och liten. Det är så stor konst skapas.”
Borås Tidning (5 av 5): ”Det finns något närmast hypnotiskt i låtarna. Det ligger inbäddat i de mäktiga körerna, som för övrigt spelats in i en gruva i Bergslagen, i den genretypiska melankolin, i berättandet, den psalmlika värdigheten och skörheten.” (…) ”…i mångt och mycket fungerar produktionen utmärkt i sin helhet. Titlarna går in och ut i varandra och känns snarare som olika kapitel i en drabbande saga. Allt som allt, en mycket modig, ambitiös, transparent och relevant prestation.”
HYMN (9 av 10): ”Vesper är en politisk fackla. Mot kapitalism, konsumtion och miljöförstöring. Om andlighet och eufori. Av den politiska potentialen i folket och vad religion gör med människor. Vesper är på många sätt helt genial. När sista stråken tystnar är jag helt golvad.”
Foto: Frida Edlund
Konserten arrangeras av Folkmusikens hus i samarbete med studieförbundet Bilda och Svenska kyrkan i Rättvik.