fbpx
skip to Main Content
Foto På Mats Edén

Mats Edén – spelman & komponist


Mycket stolt och glatt presenterar Stämmoveckan en konsert med en av svensk och värmländsk folkmusiks främsta förebilder – Mats Edén. Edén är fast förankrad i värmländsk folkmusiktraditionen – mångårigt aktiv som spelman, tonsättare och pedagog. Han har också varit en av de viktigaste förgrundsgestalterna i den svensk folkmusikutvecklingen sedan 1970-talet och i synnerhet som musiker i gruppen Groupa som efter 40 års verksamhet är mycket aktiva. Det senaste som är på gång är gruppens fjärde album i serien Kind of Folk vol 4 med fokus på traditionsmusik från Spanien och Portugal.

Vid sidan av sin musikergärning är han också verksam som tonsättare. Edén invaldes 2009 som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och fick 2015 det av Akademien nyinstiftade stora folkmusikpriset, 2019 erhöll han Zornmärket i guld. Han har sedan 70-talet spelat in ett 40-tal skivproduktioner varav den senaste, Alvaleken, består av ett urval av Mats egna låtar.

Till porträttkonserten har Mats med sig, förutom sina olika felor och låtar från Värmland och egna alster, ett fantastiskt gäng musiker som kommer att framföra ett urval av hans konstmusikaliska kompositioner i solo – och duoformat. Det blir flera urframföranden, inte minst den gitarrkonsert som skrivits till gitarristen Stefan Östersjö.

Under denna konsert kommer du att få möta Mats Edén både som spelman som komponist – ett personligt möte med en musikskapare som vi inte får tillfälle att möta annars.

Verken som kommer att presenteras är

Utdrag ur 21 pieces for piano (2013) – Carl-Axel Dominique – piano – kommer dessvärre att utgå på grund av sjukdom.

Utdrag ur Waldeleken (2009) – Hege Waldeland – Cello

Partita för viola solo. (2018) – Elina Nygren – viola

Three short pieces for violin and piano (2021)  – Lars Warnstad – violin & Carl–Axel Dominique – piano – kommer dessvärre att utgå pga sjukdom.

Concerto for guitar and orchestra (2015) – Stefan Östersjö – sologitarr

Gitarrorkestern
Lars Warnstad – 1a violin
Jeanette Eriksson – 2a violin
Elina Nygren – viola
Hege Waldeland – cello
Jan–Anders Ernlund – kontrabas
Jonny Axelsson – marimba
David Kangasniemi – puka

Staffan Larson – dirigent

BOKA HÄR

Stämmoveckan LogoEtt evenemang under Stämmoveckan
I samarbete med Studieförbundet Bilda Mitt
Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 07 juli 2022 - 11 juli 2022
Tid:15:00 - 16:45

Plats
Rättviks kyrka

Typ av evenemang

Back To Top