fbpx
skip to Main Content
Foto På Svante Kvarström & Björn Lindström

Leander Johansson


I Oxberg, i Åhls sockens östraste ände, bodde det en man som hette Leander Johansson. Småbrukare, skogsarbetare och spelman.

Han var född 1880 och levde ända till 1962. Efter honom finns en musikalisk kvarlåtenskap som genom hans hustrus släktingar har hamnat i händerna på ett par spelmän i Bjursås spelmanslag (bosatta i  Gopa i Sågmyra), Björn Lindström som bor där permanent och Svante Kvarnström som bor där mer temporärt.

De gjorde i början av året tillsammans med Bjursås spelmanslag spelning på Dössberget där de framförde några av Leanders låtar. (Det är svårt att veta vilka som är hans egna kompositioner, vilka han hört och tecknat ned och vilka han fått på noter från andra, säger Björn. Tills annat bevisas utgår man från att det som finns i den hög de fått att bearbeta är Leanders egen produktion).

Svante Kvarnström spelar gitarr och Björn fiol och konserten blir ca 50 min lång med låtar ur den nyfunna låtsamlingen från Oxberg mellan Grycksbo och Sågmyra. Därefter blir det buskspel. För många garvade spelmän tror jag att dessa låtar är i en stil de aldrig hört tidigare. Musikaliska associationer till balkan, brittiska öarna och ragtime/jazz är vad åtminstone jag, Björn, får i “Oxbergsmusiken”.

Oxberg ligger i Åhls socken, samlingen är efter Leander Johansson (1880-1962). En del “Åhlspelmän” har faktiskt låtar efter Leander. Jag har bett dem komma till konserten och förhoppningsvis får vi lära oss mer om detta. 

De som medtar instrument går in gratis. Övriga: 80 kr, då ingår fika. 

Plats “Teatern”, Vintergatan 18, Insjön.

Smakprov på Leandermusik : https://youtu.be/eeyXuxdReU8

Samarbete mellan Åhls hembygdsförening, Insjöns teater, Folkmusikens hus och Bilda Mitt.

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 27 september 2017
Tid:19:00 - 20:00

Plats
Insjöns teater

Typ av evenemang

Back To Top