fbpx
skip to Main Content
Foto På Bert Persson

Inställd kurs: Leksandslåt och andra fläckpolskor


Danskurs i samband med spelmansstämman i Leksand bjuder på ett spännande innehåll med fd folkdanslektor Bert Persson.

I Leksand finns världens svängigaste låtar men ingen, nästan, kommer ihåg hur man dansar till musiken. Danstypen Leksandslåt är en fläckpolska, vilket betyder att man gör omdansningen på plats, man tar sig alltså inte runt i rummet. 

Bert Persson är lite av en specialist på olika typer av fläckpolskor så räkna med att få prova även andra sätt att dansa om. Dessutom tänker sig Bert att han gärna håller en stunds teori om olika fläckpolsketyper.

Bert Persson mottog årets hederspris på Folk- och världsmusikgalan 2013 med motiveringen: ”En person som både förmedlar och ifrågasätter. En som kan mer än de flesta inom sitt område men också gärna bryter mot alla regler om det behövs. Ständigt i rörelse, såväl pedagogiskt som sceniskt”.

Leksandsspelmännen Lars Björk och Per Winther kommer att turas om att spela till kursen. Båda brinner för låtar från Leksand i allmänhet men dansmusik i synnerhet.

Lars Björk beskrivs så här:
Sen 90-talet har Lars gått från klarhet till klarhet som spelman med många fina uppdrag som följd, har han t.ex medverkat som lärare flera år på folkmusikfestivalen i Falun, turnerat i Japan och USA och blivit tilldelad Tällberg Workshop Foundations stipendium. Lars Björk är en speleman det verkligen svänger om.

Och om Per Winther:
Per spelar i gruppen Leksandslåt men spelar på duo med Hans Fältgård eller Lars Björk, en spelform som han verkligen gillar. De sista åren har Per förökat både sin egen och gruppens repertoar med ett par fina kompositioner varav en finns med på skivan “Nå Skruva Fiolen”.

Du behöver inte har dansat polska förr och du behöver inte anmäla dig i par med någon annan.

Kurstider: Fredag 29 juni kl 10-17, lördag 30 juni kl 9-12
Kursslut: I samband med stämman lördag den 30 juni
Kurslokal: St Persgården

I kursavgiften ingår kurs i två dagar, frivilligt deltagande i spelmansstämman i Leksand, kaffe med tilltugg under kursens gång, frivilligt bad vid Siljans strand och annat kul. Kanske kan vi locka till majstångsresningen i Åkerö.

Fotot på Bert är taget av Peter Bothén.

Kursanmälan är bindande. Återbud kan anmälas senast två veckor före kursstart. Vid återbud debiterar vi en avgift på 400 kr/200 kr (barn) på kurskostnaden.
Senare återbud pga sjukdom kan göras, men då behöver vi ett läkarintyg för återbetalning av kursavgiften. (Ingen återbudsavgift debiteras).

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 29 juni 2018 - 30 juni 2018
Tid:Hela dagen

Plats
St Persgården

Typ av evenemang

Back To Top