Välkommen in i ett musiklandskap där fyra fantastiska spelmän möts och tillsammans skapar When We Do Bingsjö. Vad betyder nu detta? Så här säger de själva:
– För oss är det ett sätt att spela, ett sätt att närma sig musiken snarare än specifika låtar. Bingsjö är ett sätt att uttrycka sig på ett språk vi gillar, avslappnat och fritt, som vi har fått inspiration till av att lyssna på gamla spelmän, bland annat Päkkos Gustaf, Nils Agenmark och Hjort Anders Olsson. Möten, improvisation, närvaro, kontraster, kommunikation, frihet – allt detta ryms i frasen When We Do Bingsjö.
Ellika Frisell är spelman på fiol och altfiol och veteran på den svenska folk- och världsmusikscenen. Ellika – med förflutet i Filarfolket, Den Fule och trion Ellika/Solo/Rafael – hörs numera mest i olika solo eller duo-sammanhang. Ellika spelar gärna i tradition efter sina lärare Nils Agenmark och Gustaf Pekkos eller egna låtar.
Emma Reid har rötter i både den engelska och svenska traditionen. Idag är hon ett etablerat namn med otaliga scenframträdanden i bagaget. Emmas personliga spelstil och förmåga att tala genom fiolen gör henne till en enastående musiker. Hon spelar med Ellika Frisell, Lena Willemark, Daniel Reid med flera, samt engelska stråkkvartetten Methera.
Bridget Marsden – Årets Artist på Folk- & Världsmusikgalan 2016 – är violinist. Hon går sin egen väg genom ett rikt och varierat musiklandskap. Mötet med svensk folkmusik gjorde så starkt intryck att hon flyttade från England till Sverige där hon specialiserade sig i Bingsjötraditionen. Hennes hyllade debutsoloalbum ”When I Listen To Bingsjö” blev startskottet till gruppen When We Do Bingsjö. Bridget kan även höras med Leif Ottosson och Siskin Quartet med flera.
Jon Holmén är uppvuxen i Boda, grannsocken till Bingsjö. Jon har haft fiolen som följeslagare sedan unga år. Idag är han en av de mest uppskattade spelmännen och pedagogerna inom Bodamusiken. På vägen dit har han fördjupat sig i musik från hela Skandinavien och spelar lika gärna till konsert som till dans. Jon jobbar till vardags på Folkmusikens hus i Rättvik.
Tillgänglighet: Geschwornergårdens konsertlokal ligger i bottenplanet. Det finns ramp in till lokalen, inga trösklar eller trappor inomhus. All musik, sång och tal är ljudförstärkt via PA/högtalare. Hörslinga saknas.
24 april kl 18:00, Geschwornergården, Falun
FaluFolk Musik & Dans hemsida för arrangemanget
Folkmusikcaféet arrangeras av FaluFolk Musik & Dans i samarbete med Folkmusikens hus och Studieförbundet Bilda Mitt.