fbpx
skip to Main Content
Elvings Spelmanskapell Bandbild

Folkmusikcafé: Elvings Spelmanskapell


Ibland flyter floder ihop, bildar något större och kanske komplexare men ändå omedelbart vackert och fullt begripligt, omöjligt att värja sig inför. Precis så är Elvings Spelmanskapell!

Gruppens ljudlandskap är välbekant och på samma gång nyskapande. Här finns tradition och drösvis av meriterat kunnande. Men ändå alltid underordnat ögonblickets spelglädje, lusten till oväntade harmonier, lyckliga fiolstämmor och djävulskt smittande ”refränger”. Och ja, man kan faktiskt tala om refränger även i folkmusiksammanhang. Om vad som gör en låt just – ”bra”. Benny Andersson vet. Orsa Spelmän likaså. Precis som Elvings. Det är ingen slump att de vunnit låt-SM. Att få ett exakt svar på frågan ”hur gör man” går dock inte. Det bara finns där. Samtliga medlemmar bidrar till helheten, komponerar och arrangerar. Men i grunden handlar allt såklart om personkemi, om bakgrunder, temperament, instrumentmöten, kanske rentav tillfälligheter – innehållet i de skilda vatten som då och då lyckligt flyter samman i något större, till något särpräglat och unikt, samtidigt hemtamt och förtroligt.

Nu kommer de till Falun och ger konsert och spelar till dans. Det blir ”egna kompositioner, hälsingemusik, lite norskt, låtar från Bohuslän m m”.

Elvings spelmanskapell är
Lars-Göran Weinberg: dragspel/durspel, cittra, munspel
Ann Elving: fiol (”gör kluriga stämmor som ger våra låtar karaktär”)
Staffan Lindfors: bas och gitarr (Östen med resten, Sofia Karlsson m fl)
Leif Elving: fiol (kapellmästare)

Tillgänglighet: Geschwornergårdens konsertlokal ligger i bottenplanet. Det finns ramp in till lokalen, inga trösklar eller trappor inomhus. All musik, sång och tal är ljudförstärkt via PA/högtalare. Hörslinga saknas.

28 februari kl 18:00, Geschwornergården, Falun

FaluFolk Musik & Dans hemsida för arrangemanget
Folkmusikcaféet arrangeras av FaluFolk Musik & Dans i samarbete med Folkmusikens hus och Studieförbundet Bilda Mitt.

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 28 februari 2020
Tid:19:30 - 23:00

Plats
Geschwornergården

Typ av evenemang

Back To Top