fbpx
skip to Main Content
Beskuren Bild Från Svenska Låtar - Dalarna

Hundra år med Svenska låtar


Svenska låtar är en unik och fantastisk notsamling som har betytt mycket för många av dagens spelmän. Svenska låtar består av 24 landskapsindelade band vilka sammanlagt innehåller 8000 låtar och visor. Första boken gavs ut 1922 och det var den första av sammanlagt fyra böcker från Dalarna.

Programmet för dagen ser ut så här:

Foto på Gunnar Ternhag_foto Lars Moberg

13.00 – 13.30 Föreläsning – Betydelsen av Svenska låtar

Gunnar Ternhag, hedersmedlem i Dalarnas spelmansförbund, berättar och svarar på frågor om Svenska låtar, dess bakgrund och tillkomst, men också om den stora betydelse som bokserien haft för spelmanstraditionen. Foto: Lars Moberg

14.00 – 15.00 Utställning – Hundra år med Svenska låtar

Folkmusikens hus presenterar hur Svenska låtar kom till, vilka som stod bakom projektet, och vilka som blev upptecknade. Men också hur Svenska låtar låter! Genom att teckna ned låtar kunde musiken bevaras och spridas. Med hjälp av inspelningar från Folkmusikens hus arkiv, får vi chans att höra hur det lät när några av de upptecknade musikerna spelade och sjöng.

15.00 – 16.30 Konsert

Spelmanslag runt om från Dalarna representeras med lag, små grupper och solister på denna konsert som bildar en kavalkad med låtar hämtade från Svenska låtar – Dalarna. På konserten möter du folksångerskan Sofia Sandén och spelmän från Mora, Älvdalens, Gagnefs, Rättviks, Leksands, Floda och Faluns spelmanslag.

18.00 Spel till dans

Mora spelmanslag bjuder upp till dans. Därefter avlöser flera av konsertens spelmanslag varandra och som grand finale på denna dag i firandets tecken dansar vi till Rättviks spelmanslag.

BOKA BILJETT – hela dagen fri entré men biljett måste bokas!

I samarbete med studieförbundet Bilda Mitt.

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 11 december 2022
Tid:13:00 - 21:00

Plats
Folkmusikens hus

Typ av evenemang

Back To Top