Som en försenad julklapp från Folkmusikens hus till dig kommer här en inspelning från söndagen 28/6 – 2020 med Sara Parkmans Vesper. Här ligger konserten uppe tom 1/1-21, för dig som missade sändningen den 27/12. Den här konserten spelades in några dagar efter midsommar – när dagarna är som längst och då det är magiskt att gå in i en kyrka sent på kvällen för att sen komma och ändå mötas av dagsljus.
Våren hade varit tuff, när vi spelade in den här konserten, men hösten har kanske varit ännu tuffare – det är ännu svårt att se slutet på pandemien. Det kan också vara svårt att se något hopp i en tid som är omvälvande på så många sätt. Så unna dig en stunds ljus, försjunk i en konsert med Sara Parkman! Är det någon som kan uttrycka den frustration vi alla känner, men ändå inge hopp, så är det hon.
Tillsammans med Sara på scenen är Julia Ringdahl – gitarr, Ellen Pettersson – trumpet, Juan Romero – percussion och Isabell Gustafsson-Ny – keyboard.
Klicka på länken här för att se konserten!
Välkommen till en magisk konsert i Rättviks kyrka med en publik om 44 personer!
Konserten arrangerades av Folkmusikens hus i samarbete med studieförbundet Bilda och Rättviks kyrka.
Sara Parkman, folkmusikern sedan tidigare känd som feminist och antinationalist. Hon släppte under 2019 sitt andra soloalbum titulerat Vesper efter det latinska ordet för aftonbön – albumet är ”en vesper för vår tid”.
Presstexten om Vesper säger: ”Albumet har vuxit fram ur ett behov av musikalisk lek, helighet och att göra upp med sig själv, sitt arv och sina längtor. Vesper är ett försök att skapa rum där vi får vara i existensen, såna rum som kyrkan, terapirummen och rejv annars är bra på att skapa”, säger Sara Parkman.”Jag vill att det existentiella samtalet ska bli ett politisk fackla som faktiskt kan göra skillnad i en så pass orolig tid som vi lever i.”
Vesper är ett utforskande av kristendomen men är definitivt en motsats till Ebba Busch Thor och hennes antispirituella och konservativa kollegor. Sara Parkman har inspirerats av texter av bland andra KG Hammar och Johannes Anyuru, två religiösa tänkare som låter sin tro ge mening men också vara ett vapen mot kapitalism, miljöförstörelse och cynism.
Vesper är skapat tillsammans med kompanjonen Hampus Noren som också producerade Sara Parkmans Skog. Musiken handlar om inre rum, tvivel och det radikala i att tro på någonting. Vad finner vi när vi rotar i de egna arven, och förstår att det inte går att vara kulturellt neutral?”