fbpx
skip to Main Content
Header För #digistämman 2020

Årets Folkhjälte 2021

Studieförbundet Bilda utsågs tillsammans med Folkmusikens Hus till Årets Folkhjälte 2020 på Folk & Världsmusikgalan 2021 för #digistämman, som är en digital musikfestival av och för folkmusiker.

Tillsammans med Folkmusikens Hus tilldelades Bilda priset som Årets folkhjälte 2020 för #digistämman med motiveringen:

Till en kulturarrangör som var blixtsnabb på bollen med digitala konserter, och skapade möjligheter för artister att ge konserter och få betalt då de flesta arrangemang och arbetstillfällen ställdes in. Med ett gediget och varierat program visade Digistämman att det går att skapa kulturmöten trots pandemiska omständigheter.

– Jag vill tacka alla folkmusiker, dansare och pedagoger som var med på noterna så kvickt och som själva var med och bidrog till att det blev så framgångsrikt, säger Lotta Johansson, verksamhetsutvecklare inom folkmusik och dans på Bilda och Folkmusikens Hus.

Priset delas med fem andra arrangörer och består av 10 000 kronor. Prispengarna kommer att användas till att skapa nya #digistämman-arrangemang. Alla tidigare och kommande arrangemang finns att se på Bilda Folks Facebooksida.

Idén föddes ur pandemin

Bildas verksamhetsutvecklare som arbetar med folkmusik lyckades ställa om snabbt när alla musikarrangemang stängdes ner i mars 2020 som en följd av coronapandemin. Idén till en digital musikfestival föddes i mitten av mars, när många musiker stod utan jobb. Tanken var att göra något både för musiker och för den folkbildande verksamheten. Några dagar senare gjordes den första bokningen och sedan startade livesändningarna via Facebook. Därefter genomförde 150 musiker och dansare omkring 70 digitala konserter och workshops under 13 helger.

– Vi lyckades tack vare vår nationella struktur för folkmusik i Bilda med verksamhetsutvecklare i hela landet och tack vare att alla kände att de hade en stor uppgift att fylla i det tomrum som uppstod både för musiker och publik, säger Lotta Johansson.

Back To Top