En podcast om folkmusik i allmänhet och låtspel och vissång i synnerhet
Musik och samtal med folkmusiker, guldkorn ur Folkmusikens hus arkiv, glimtar från konserter, historik och aktualiteter. Alltid tillgänglig, var du vill och när du vill!
Programledare är Torbjörn Ivarsson. Spelmanspodden är producerad av Folkmusikens hus och Dalarnas Spelmansförbund.
Alla avsnitt
Djävulskt spel, porlande vattendroppar och urgamla gånglåtar - häng med i jakten efter kvinnliga traditionsbärare i fiolmusikens förflutna. Anna Möller och John Goodacre berättar om projektet ”Spelkvinnor i Dalarna” där man på ett album sammanställt inspelningar med nio olika spelkvinnor, materialet hämtat från arkivet i Folkmusikens hus. Dessutom har några av låtarna framförts vid konserter, hör mer i podden!
Den mångkunnige och färgstarke Sid Jansson gick bort för fem år sen, han har lämnat mängder av minnen och intryck efter sig. Sid var också en samlare av allt som hade att göra med visor. En del av hans samlingar har nu fått en hemvist på Folkmusikens Hus i Rättvik, där man den 1 juli kommer att öppna ”Sid Janssons bibliotek”. Följ med på en förhandstitt i biblioteket och hör berättelser om och musik med Sid Jansson.
Under de senaste 50 åren har det växt fram ett antal olika folkmusikutbildningar i Sverige. De har olika förutsättningar, inriktningar och krav på förkunskaper - här finns allt mellan korta helgkurser och fleråriga högskolestudier. I det här programmet berättar företrädare för ett urval av alla de utbildningar som finns i dag om vad som väntar den som vill studera folkmusik hos dem. Du möter lärare från Musikkonservatoriet i Falun, Eric Sahlström Institutet i Tobo, Malungs folkhögskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Spelmanspodden är denna gång på besök hos Anders Rosén, spelman och traditionsvurmare från Västerdalarna. Här berättar han historierna bakom sitt eget skivbolag Hurv, om sin jakt efter äldre låtar och spelsätt och hur ett nytt spelmansinstrument kom till.
Spelmanspodden besöker det första knäppinstrumentsymposiet som äger rum i Falun. Här träffar vi några "knäppa folkmusiker" som visar mångfalden av knäppinstrument som finns i samtidens nordiska folkmusik.
Spelmanspodden besöker årets Zornmärkesuppspelningar i Östersund. Efter inställda uppspelningar förra året pga pandemin kom i år drygt 50 spelmän för att spela upp för juryn.
Anders Säbb är fiolspelman med en lång tradition, bl a efter sin far Säbb John och Påhl Olle. Numera spelar han mycket tillsammans med sin fru Ingrid som spelar cittra. Pandemin har medfört att de inte kommer ut och spelar, i stället har de spelat in en mängd låtar hemma, låtar som de sedan delar på internet.
I det andra programmet handlar det om Facebook-gruppen Det virtuella spelmanslaget som startats på grund av coronaviruset. Vi träffar också en yrkesmusikant som drabbats av inställda spelningar och uteblivna inkomster, samtidigt som det blivit tid över för annat, t ex konserter hemma i trädgården.
Covid-19 har satt djupa spår i folkmusikvärlden. Men det har också sporrat människor med goda idéer och krafter att prova nya vägar! Här möter ni ett par spelmanslag och människorna bakom ”Spelmanssafari”.
Spelmanspodden hälsar på hos Eiwor Kjellberg – spelman, pionjär och drivande kraft i projekt som Hälsinge låtverkstad och Folkungar.
Spelmanspodden är denna gång på besök i Siljansnäs och träffar Alm Nils Ersson och Kungs Levi Nilsson. De har spelat länge tillsammans och lyft fram många låtar från sina hemtrakter. Genom åren har de haft turen att ha samarbetat och spelat med många namnkunniga spelmän och har mycket att berätta!
Spelmanspodden handlar den här gången om knäppinstrument, inte en enda fiol hörs i programmet! Det finns många musiker i vårt land som spelar låtar på olika knäppinstrument, vanligtvis gitarr, men det finns en mängd andra knäppinstrument.