Spelmanspodden presenterar det andra programmet om vallmusik, nu handlar det om vilka vägar som denna gamla bruksmusik tar sig fram på i dagens samhälle. I programmet möter du sångerskorna och spelmännen Sara Parkman och Samantha Olanders som turnerat runt och gjort succé med föreställningen ”Fäboland”, nyligen släppte de skivan ”Matriarkerna”.
En grupp forskare planerar ett stort tvärvetenskapligt projekt om fäbodlandskapet och vallmusiken, hör antikvarierna Jennie Tiderman-Österberg och Anna-Karin Jobs Arnberg berätta mera. Susanne Rosenberg är mångsidigt verksam som forskare, sångerska och pedagog på Musikhögskolan i Stockholm, hon berättar om hur man hittar sin starka röst – och hur är det, fungerar lockrop i en storstad? Tonsättaren Karin Rehnqvist har sen länge använt klanger från lockrop och vallmusik – men hur får man in denna musikaliska urkraft på ett notpapper?
Bildtext: Musikhögskoleelever på Susanne Rosenbergs kulningskurs får vid kursstarten i uppdrag att skriva ett enda ord om vad som lockar dem med kulningen… (foto: Susanne Rosenberg)
Innehåll Spelmanspodden Vallmusik 2, januari 2018
intro: Swart, Lena Willemark (från CDn Blåferdi)
intervju med Sara Parkman och Samantha Olanders
– Linge linge logen. Sara, Samantha och Lena Willemark
– Lammena. Sara, Samantha, Lena Willemark, Agneta Stolpe, Susanna Rosenberg och
Marie Selander (bägge från CDn Matriarkerna).
intervju med Jennie Tiderman-Österberg och Anna-Karin Jobs Arnberg
– Komarschen, Ulrika Bodén och Petter Berndalen (från CDn Te berga blå)
intervju med Susanne Rosenberg
– 2 avsnitt från Vallmusik vid Stångtjärn, (från CDn Lockrop och Vallåtar)
intervju med Karin Rehnqvist
– 2 avsnitt av ”Puksånger – lockrop”, (från CDn Davids Nimm)
Programledare Torbjörn Ivarsson