fbpx
skip to Main Content
Pers Hans Olsson

Pers Hans fiol har tystnat

Pers Hans tillhör de stora mästarna som spelman, låtkompositör och fiolmusiker. Klangen ur hans fiol beundrades av musiker i alla genrer, för kraften och uttrycksfullheten. Hemifrån ärvde han en rik tradition av låtar av sin far Pers Erik, farfar Pers Olof och andra spelmän från Östbjörka och Rättvik. Låtar som han själv formade med stor konstnärlig integritet och under senare år lärde och spelade tillsammans med sonen Alexander. Hans var också en driven låtkompositör och hans polskor och gånglåtar har en stark och personlig prägel, alltid förankrade i spelmansmusiken.

Själv och tillsammans med Björn Ståbi räknas han bland folkmusikvågens största inspiratörer och stilbildare. LP:n Bockfot med Hans och Björn, utgiven 1970 har präglat generationer av spelmän och tillhör idag det främsta av utgiven folkmusik i Sverige. Listan över utgivna skivor med Hans är lång och representerar allt från traditionell spelmansmusik till samarbeten med musiker från andra genrer.

Det blir tomt efter Hans men kraften, musiken och de många och starka minnen han skapat hos oss som spelat med och lyssnat på honom, kommer vi att bära med oss. Vila i frid, Hans.

Per Gudmundson

Spelman och verksamhetschef Folkmusikens hus

Lyssna på Pers Hans, när han 8 år gammal spelar Gärdeby gånglåt för Sven Jerring (Farbror Sven). Inspelning från radion i samband med midsommarfirande i Boda 1950. (Folkmusikens hus arkiv)

Back To Top