skip to Main Content

Barn & unga

Folkmusik för unga – UngtFolk

UngtFolk är en del av Folkmusikens hus länsmusikuppdrag som vi utför i nära samarbete med Dalarnas spelmansförbund och kultur- och musikskolorna. Vi stödjer barn och ungdomars musicerande utanför skolan. Unga spelmän erbjuds en möjlighet att fördjupa sina folkmusikkunskaper. UngtFolk anordnar både enstaka kurser och längre projekt samt samarbetar med Dalarnas kultur- och musikskolor runt spelmanslaget DUS (Dalarnas ungdomsspelmanslag). Deltagarna i UngtFolks verksamhet kan ses på scenerna vid våra evenemang året runt.

Covid-19

På grund av rådande pandemi har vi i UngtFolk beslutat att vi under återstoden av 2020 inte kommer producera verksamhet som sammanför barn och unga som inte träffas till vardags. Vi får helt enkelt planera för en fin vår och sommar 2021 och hålla alla tummar som går!

Vi kan däremot vara ett stöd för den ungdomsverksamhet som pågår lokalt i länet. Har ni grupper som ses och spelar folkmusik, det kan vara i små spelmanslag, kultur- och musikskola eller andra grupper, och är intresserade av gästlärarbesök, inspiration och samverkan? Hör av er till:

Jon Holmén
072-512 68 61
Maila till Jon HÄR!

DUS, Dalarnas Ungdomsspelmanslag

DUS – Dalarnas ungdomsspelmanslag

UngtFolk samarbetar med kultur- och musikskolorna i Dalarna för att etablera ett ungdomsspelmanslag som erbjuder hela länets musikskoleelever en chans att träffa jämnåriga och bygga upp en gemensam repertoar. Spelmanslaget, som fått namnet DUS (Dalarnas Ungdomsspelmanslag), träffas återkommande under året med siktet inställt på Bingsjöstämmans stora scen i början på juli.

DUS – På gång

Ordinarie verksamhet flyttad till 2021 pga covid-19

Här hittar du DUS-noter och ljudexempel

Kontakt: Jon Holmén – Skicka e-post till Jon

Gladlåten

 

Vi längtar tills vi alla kan ses och spela tillsammans igen! Här är en av låtarna Jon Holmén och Eva Janson vill spela med DUS 2021, Gladlåten från Bingsjö, som ni kan lära er tills vi ses nästa gång. Filmklippet är hämtat ur en sommarhälsning från Leksands spelmansstämma på Facebook. Noter på melodin till Gladlåten hittar du HÄR

Dalalåt

Spela tillsammans – DalaLåt

Genom åren har UngtFolk drivit ett antal projekt för unga med fokus på ensemblespel där varje deltagare får större inflytande. Dessa projekt vill vara en språngbräda ut i musiklivet och bidra till deltagarens musikaliska självständighet. DalaLåt är den del av UngtFolk-verksamheten där det egna skapandet sätts i fokus.

DalaLåt – På gång

Ordinarie verksamhet flyttad till 2021 pga covid-19

Kontakt: Jon Holmén – Skicka e-post till Jon