fbpx
skip to Main Content
Foto På Stipendiaterna Adrian Hansson Bånga Och Johannes Hellsten

Och, Päkkos Gustaf stipendiet och stipendiet Pål Olles fiol gick till …

Utdelades båda vid Bingsjöstämman 5 juli 2023

Päkkos Gustaf (1916–2000) var en spelman med glimten i ögat och i stråken. En hängiven vårdare av bingsjötraditionen, och är fortfarande en förebild och inspiratör för många av dagens folkmusiker. Gustaf bidrog till stor del till att göra Bingsjöstämman till vad den är idag. Päkkosgården där han bodde är hjärtat av stämmoområdet, så stämman är bokstavligen hemma hos honom. Med sin starka personlighet och stora gästfrihet satte han tillsammans med frun Svea, sin prägel på stämman. Nu är det dottern Lisbeth och sonen Hans som håller ställningarna på Päkkosgården under stämman. 

Päkkos Gustafstipendiet består av två delar: En penningsumma (10 000 kr) som delas ut av föreningen Bingsjöstämman och Päkkos Gustafs fiol som lånas ut av Leksands Sparbank. Stipendiaten får låna Päkkos Gustafs fiol under året, för att nästa år lämna över den till nästa stipendiat. 

Årets mottagare av Päkkos Gustaf-stipendiet är Adrian Hansson Bånga 

Född och uppvuxen i Alfta, pappa är blåsmusiker men lotsade in Adrian på fiolspelet i tidig ålder, med tanken att Adrian skulle få ett helt eget musikaliskt revir i familjen. En lyckad tanke, för Adrian har gått från fiolistisk klarhet till klarhet. En väg som började i sexårsåldern med Suzukifiol i Ovanåkers kulturskola, i tioårsåldern tog folkmusikintresset över fiolen helt och han började i Alfta spelmanslag. Vägen har sedan gått över Hälsinge låtverkstad och Guf (Gävleborgs ungdomsfolkmusikband) till Musikkonservatoriet Falun, där han gick gymnasiet med folkmusikinriktning. Nu studerar Adrian på musikerutbildningen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. 

Päkkos Gustaf stipendiet delas ut till Adrian Hansson Bånga” För hans briljanta fiolspel som förenar både teknik och känsla, hans kreativa nyfikenhet och positiva vilja. 

 

Pål Olle, legendarisk spelman från Östbjörka, stilbildare, förebild för en hel generation spelmän. När han gick ur tiden 1987 instiftades stipendiet Pål Olles Fiol som delas ut av Leksands Sparbank och Folkmusikens Hus. Stipendiet består av att en ung spelman under ett år får ha fiolen i sin ägo, för att under Bingsjöstämman lämna över den till nästa års stipendiat. 

Årets mottagare av stipendiet “Pål Olles fiol” 

Johannes Hellsten från Gagnef står i början på sin musikaliska bana men har utvecklats i en rasande takt och spelar dagligen, ofta i flera timmar, på fiolen som jämt ligger uppackad på bordet hemma. Han spelar gärna med sin fiollärare Gustaf Melén och Gagnefs spelmanslag och är medlem i ett par spelmanskonstellationer till i bygden. Ett lyckligt sammanträffande runt att Johannes får stipendiet just i år är att han har varit på jakt efter en fullstor fiol den senaste tiden. Vad kan passa bättre än att han får utveckla sitt spel på Pål Olles fiol under ett år? Han tilldelas stipendiet med motiveringen: 

”En sällsynt aptit på spelmansmusik och ett omättligt intresse för fiolspel har gett en riktig rivstart på vår stipendiats folkmusikaliska resa genom tonåren. Med fingrar som längtar till fiolen kommer Johannes Hellsten ta väl hand om Pål Olles fiol.” 

Back To Top