fbpx
skip to Main Content

Första onsdagen I juli – Bingsjöstämman 50 år

Från buskspel till virtual reality

Folkmusikens hus 19 juni – 24 augusti

I femtio år har Bingsjöstämman varit vallfärdsort för hundratusentals folkmusik- och dansintresserade. Bingsjöstämman fångar kärnan av begreppet spelmansstämma. Mångfalden av naturliga mötesplatser tillsammans med små och publiknära scener och danslogar bjuder in till möten mellan amatörer och professionella, dalaspelmän och långväga folkmusiker från hela världen. Stämman är också unik då det inte finns något inhägnat stämmoområde utan den äger rum mitt i byn, med omgivande storskog och berg som enda naturliga inramning. Bingsjöstämman är på många sätt en stämma utan gränser.

Bingsjö har en rik och spännande kulturhistoria och namnen på spelmän från byn, som Peckos Per, Nylandspojkarna, Hjort Anders, Päkkos Gustaf och deras låtar, har fått stor spridning. Om allt detta berättar vi i utställningen med film, fotografier, text och föremål.

Som en del av utställningen presenteras First Wednesday in July, regissören Axel Grigors personliga Virtual Reality 360˚-skildring av Bingsjöstämman. Filmarbetet gjordes före och under förra årets stämma. Med hjälp av VR glasögon och nytt, banbrytande surroundljud förflyttas du till Bingsjö – stämman, festen, miljöerna och det karnevalsliknande myllret av människor och musik.

Folkmusikens hus och Dalarnas museum i samarbete med Högskolan Dalarna, Film i Dalarna, Faraway Productions och Honeypot Film Productions.

Back To Top