fbpx
skip to Main Content
Per Gudmunson

Folkmusikens hus chef Per Gudmundson får medalj

Siljan News låter meddela att “Spelmannen Per Gudmundson, verksamhetschef på Folkmusikens Hus i Rättvik och boendes i Leksand, har idag meddelats att han tilldelas den kungliga medaljen Litteris er Artibus för framstående konstnärliga insatser som musiker.

— Det är klart att jag blir väldigt glad och hedrad. Att jag sedan fick det i egenskap av musiker tycker jag är extra roligt, det känns stort, säger Per Gudmundson.

Han har varit igång ett bra tag nu.

— Musiken är en väldigt viktig del av mig som person och jag har hållit på ett bra tag nu, 55 år snart, säger han.

Den första september blir han en medalj rikare.

— Det är en medalj som hänger i ett silkesband som jag får motta den första september vid en mottagning på slottet i Stockholm. Medaljen är väl inget jag sätter på dräkten när jag är ute och spelar direkt. Men när jag närvarar vid Musikaliska Akademiens högtidssammankomster där det är klädkod högtidsdräkt kan jag bära den till folkdräkten, säger Per.

Tanken har aldrig slagit honom.

— Jag har spelkompisar som fått utmärkelser men aldrig tänkt på att jag skulle få något. Det är ju ingen drivkraft i musicerandet men nu när jag har fått beskedet så är det förstås fantastiskt, säger han

Vad har du på dig när du ska ta emot medaljen?

— I inbjudan står det mörk kostym. Hade det stått högtidsdräkt så hade jag kunnat bära dräkten men nu får jag vädra min gamla mörka kostym istället, skrattar Per.

Per Gudmundson har sin musikaliska bas i Rättviks rika folkmusikmylla. Som spelman på fiol och säckpipa har Per en lång och slingrande musikerbana. Hans senaste projekt delar han med en annan leksing dragspelaren Bengan Janson.

Litteris et Artibus instiftades 1853 av kronprins Carl (XV). Litteris et Artibus är latin och betyder vetenskap och konst. Medaljen utdelas för framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur.

Mats Ingels”

Back To Top