fbpx
skip to Main Content
Foto På Dans I Gopsmorstugan

Zorns folkmusik


Konsertprogrammet “Zorns folkmusik” handlar om konstnären Anders Zorn, Mora (1860-1920), och hans kärlek till folkmusiken. Men också om hans arbete med att bevara den svenska folkmusik-skatten till eftervärlden. Konserten, boken och CD:n innehåller musik som man idag, hundra år efter konstnärens död, vet att han lyssnade på, dansade till och själv utövade både med sång och instrument. Till varje låt följer en historia om hur och när Anders Zorn hört just den låten.

Det var 11 år sedan som Jeanett Walerholt Rousu fick uppdraget av Mora församling och Zornmuséet i Mora att göra en jubileumskonsert till Anders Zorns 150-års jubileum. Eftersom det gjorts ett antal konserter på temat Zorn redan ville Jeanett hitta en egen vinkel. Inte spela vilka dalalåtar eller folkmusiklåtar som helst utan varför inte undersöka om man kunde hitta exakt vilka låtar som låg Anders Zorn närmast om hjärtat? Sagt och gjort. Muséet öppnade upp sitt arkiv med böcker, dagböcker och brev. Jeanett fick mycket att läsa och sätta sig in i men fynden blev flera och en konsert gjordes där Mora kyrka fylldes till brädden av publik. Efter konserten blev nästa naturliga steg att samla konsertens låtar och texter i en notbok och 2021 har konserten och boken kompletterats med en CD.

Alla musiker i föreställningen sitter

På konserten medverkar Jeanett Rousu, fiol, viola dámore, spilåpipa, sopransaxofon, Peter Rousu, gitarr, Malin Foxdal, sång, Henrik Eriksson, nyckelharpa och moraharpa samt Hugo Rousu, tramporgel. Dansare: Kari och Anders Underdal Holm, Solveig Malmsten och Johan Trolin samt Stina Lind och Örjan Jonsson.

BOKA BILJETT

I samarbete med Bilda Mitt

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 23 oktober 2021
Tid:19:00 - 21:00

Plats
Folkmusikens hus

Typ av evenemang

Back To Top