fbpx
skip to Main Content
Foto På Stefan Ekedahl

Spilopipan i Dalarna


I samband med Höststämman i Mora är du välkommen till en timmes fokus på spelpipor från Dalarna med Stefan Ekedahl, som bland annat berättar om återskapandet av Anders Zorns egen spelpipa.

När den långa obrutna tillverkningen av Evertsbergspipan upphörde i Älvdalen tyckte Stefan, liksom många andra, att det vore tråkigt om det skulle ta slut där. Detta sammanföll med ett hos honom nyväckt intresse för detta instrument vilket gav extra motivation. Bollen var satt i rullning och tillsammans med  instrumentbyggaren Leif Eriksson i Insjön rekonstruerades tillverkningen i verkstaden på Stefans gård i södra Rättvik.

“Jag fortsatte alltså tillverkningen av Evertsbergspipan och plötsligt var jag en, för mig, outforskad intstrumentgrupp på spåren. Nyfikenheten var väckt och plötsligt fanns det många spår att följa. Sålunda uppenbarade sig en särpräglad familj av flöjter uppvisande en stor variation men med en tydligt gemensamt karaktärsdrag som, efter vad jag förstår, är helt unikt. Om detta ska jag berätta samt vilka pipor utöver Evertsbergspipan jag tillverkar nu och lite om framtida projekt.”

Föreläsningen pågår kl 13:30-14:30 på Moraparken och har fritt inträde.

Arrangeras i samarbete med Dalarnas spelmansförbund och Studieförbundet Bilda Mitt.

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 01 oktober 2022
Tid:13:30 - 14:30

Plats
Moraparken

Typ av evenemang

Back To Top