fbpx
skip to Main Content
Banner_Spelkvinnor

Spelkvinnor i Dalarna – Släppfest! 


Folkmusikens hus, skivbolaget Supertraditional och Rättviks Hembygdsförening bjuder in till en dag i spelkvinnornas tecken. Dagen kretsar kring släppet av skivan Spelkvinnor i Dalarna: Inspelningar från Folkmusikens hus arkiv.  

Skivsläpp och vernissage – Spelkvinnor i Dalarna 

kl 14 – fri entré 

Elvira, Anja, Anna, Nelly, Kisti, Magda, Gun-Britt, Helmy, Anna. Nio kvinnor som spelade fiol. Som trampade upp stigar inför kommande generationer. Som nu ska höras igen. 

Skivan Spelkvinnor i Dalarna samlar den första generationen kvinnliga spelmän i Dalarna som blev inspelade för eftervärlden och lyfter deras låtar och berättelser ur arkivet. I bortglömda inspelningar från scener och stugor träder nio starka individer fram. De bar musiken med sig och gick sin egen väg. De var traditionsbärare och innovatörer. Riksspelmän och folkparksidoler. Yrkesmusiker och amatörer. Samspelare och solister. 

På skivan möter arkivinspelningarna dagsfärska röstinspelningar med världsartisten Lena Willemark som placerar lyssnaren rakt in i inspelningskontexten, så som det har låtit när dessa traditionsbärare förevigades genom musiken till eftervärlden. 

I samband med skivreleasen tar projektet även fysisk form genom en utställning signerad Elvira Varghans – konstnär och grafisk formgivare med rötter i Leksand. Välkommen på vernissage av den turnerande utställningen som börjar sin resa på Rättviks Gammelgård. 

Berättarkonsert – Systerspel med Benedicte Maurseth 

kl 15-16 Föreställningen kräver biljett: BOKA HÄR

De var där och plötsligt så var de borta! Spelmannen, komponisten och författaren Benedicte Maurseth började söka efter kvinnliga spelmän i Norge och fann namn tillbaka till 1700-talet. Men det var väl bara män som spelade fiol? Det trodde hon och det har under 1900-talet varit den gängse synen på vem som är spelman. Benedicte Maurseth hittade dock både skriftliga och muntliga bevis på att även kvinnor spelat både till vardags och på högtider. Så varför försvann de? 

Välkommen till en mustig berättarkonsert med Benedicte Maurseth som 2023 erhöll norska folkmusikpriset Folkelarm som Årets artist. Det här är en föreställning som du inte vill missa. 

Obs! Kom i god tid. Dörrarna stängs vid starttid.

I samarbete med studieförbundet Bilda och med resestöd från Norge. 

Samtal – Om spelkvinnorna som gick före 

kl 16.30-17:30 

Vad vet vi om kvinnliga spelmän från förr? Vilken betydelse har de för oss idag? Hur berättar vi deras historia? Historikern Agnes Hamberger leder ett spännande och viktigt samtal om folkmusikhistoria, genus och konstnärligt nyskapande med teamet bakom skivan Spelkvinnor i Dalarna samt gästartisten Benedicte Maurseth. Under samtalet kommer ni i publiken även få höra berättelser och låtar från skivan. Varmt välkomna! 

Mat och fika går att köpa under dagen på Kafé Nyfiket som har öppet 11-17

Med stöd från Region Dalarna.

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 20 juni 2024
Tid:14:00 - 17:30

Plats
Rättviks gammelgård

Typ av evenemang

Back To Top