fbpx
skip to Main Content
Foto På Södra Bergens Balalaikor

Södra Bergens Balalaikor – jubileumskonsert!


Nostalgitripp! Södra Bergens Balalaikor fyller 50 år! 

Gäster: Siljansbygdens Balalaikor!

Sedan proggens barndomsår har den färgstarka orkestern spelat sin ryska folkmusik.

I slutet av 1960-talet kontaktades Embrik Underdal och Thomas Lundkvist av ABF som ville starta en studiecirkel i balalajkaspel. Embrik och Thomas accepterade uppdraget som studiecirkelledare. De sökande till studiecirkeln var dock så många att det blev två studiecirklar. Efter avslutade studier ville deltagarna mera. En avslutningskonsert stod högst på önskelistan och en lokal bokades, Musikmuseet som då låg på Slottsbacken i Stockholm.

Det var nu bara ett problem kvar att lösa, vad skulle det stå på affischerna? Enligt tidsandan arrangerades en omröstning där “Södra Bergens Balalaikor” vann knappt före “MosebackeKosackerna”. Konserten hölls i april 1969 och sedan dess har Södra Bergens Balalaikor fortsatt utveckla de forna Sovjetstaternas folkliga musik. Genom åren har instrumenteringen förfinats och utvecklats samtidigt som sången blivit ett allt större inslag i orkesterns verksamhet.

Södra Bergens Balalaikor ger idag 10 – 20 framträdanden per år i offentliga eller privata sammanhang. Orkestern är fortfarande en fritidssysselsättning med amatörmusiker och föreningen drivs som en ideell rörelse.

Jubileumsårets konserter kommer att bjuda på både nostalgi och nyheter.

Här kan du köpa biljetter!

Konserten arrangeras under Musik vid Siljan i samarbete med Leksands spelmansstämma och med stöd av Statens kulturråd och Bilda Mitt.

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 29 juni 2019
Tid:15:00 - 16:30

Plats
Sammilsdalskyrkan

Typ av evenemang

Back To Top