fbpx
skip to Main Content
Interiör Eldhus

Inställd kurs: Låtar i eldhuset


På grund av Coronaviruset och smittorisken är både denna kurs och Orestämman inställda sommaren 2020. För de som redan köpt kursen återbetalas hela kursavgiften och till nästa år får de chans att anmäla sig innan kursen släpps offentligt.

 

Låtspelskurs i Ärteråsens fäbodar, Furudal, Ore, fredag 7 augusti samband med Orestämman.

Ärteråsen är en av landets största bevarade fäbodar med 12 eldhus och flera andra byggnader. Eldhusen är de gamla timrade bostäderna på fäbodarna. De består av ett långsmalt rum med väggfasta bänkar, jordgolv, en öppen eldstad i mitten och en röklucka i taket. Ärteråsen ligger högt med milsvid utsikt, ca 20 min bilfärd från Furudal, och är en levande fäbod med fjällkor på vallen.

Till denna unika plats bjuder vi in till låtkurs fredag 7 augusti. Det bli en heldag kring den musik som spelats i Ore, i Orsa och i de milsvida gränsskogarna mellan Dalarna och Hälsingland. Sofia Swahn, Magnus och Ola Bäckström håller i låtarna från Ore, Olle Moraeus och Anna-Lena Berglund står för låtarna från Orsa och Ulf Störling tillsammans med Lars Troive håller i låtarna från södra Hälsingland. Vi blandar spelstuga med låtutlärning. Vi delar upp oss i tre grupper utifrån nivå i varsitt eldhus. Lärarna roterar så att alla deltagare under dagen får spela låtar från alla områdena.

Kursen hålls i eldhusen och låtarna ackompanjeras av en knastrande brasa. Det kan bli lite rökigt, och det kan bli lite trångt. Om augustisolen skiner därute har vi hela vallen till förfogande om vi vill ha mer utrymme och slippa röken, men regn och kyla kan göra att vi hellre hålls kvar i eldhuset. Eldhuset kan också vara den bästa miljön oavsett väder. Vi fördelar oss i grupper om ca 10 personer i varje eldhus.

Fäbodens servering är öppen för kursdeltagarna mellan 9.30 och 16.00. Där finns kaffe och smörgås. Ta med egen lunch och annat du vill äta och dricka under dagen. Eldarna är igång i eldhusen, så vill man laga lunchmat över öppen eld så går det bra. Kläder efter väder och omständigheter.

Fredag 7 aug 09.00 samling vid parkeringsplatsen vid stigen mot Ärteråsen. Kort vandring (ca 10 min) till fäboden. Kursen beräknas vara slut ca 16.30. Vägbeskrivning och kompletterande information skickas inför kursen.

De kursdeltagare som kan och vill spelar till dans en stund tillsammans med kursledarna på fredagskvällens dans i Kättingsmedjan, Furudals Bruk, under Orestämman.

Varmt välkommen!

Kursstart
Fredag 9 aug 09.00 samling vid parkeringsplatsen vid stigen mot Ärteråsen. Kort vandring (ca 10 min) till fäboden. Kursen beräknas vara slut ca 16.30. Vägbeskrivning och kompletterande information skickas inför kursen.

Tillgänglighet
Ärteråsens fäbodar är inte tillgänglighetsanpassad. Bilväg finns inte ända fram.

Anmälan
Anmäl dig här senast fredag 17 juli
Kurskostnad 750 kr per person.

Boende
Vandrarhem, camping, stugor, rum, mm i Ore går att hitta via www.furudal.nu

Den som vill gå ”all in” har möjlighet att sova i ett eldhus i Ärteråsen inför kursen. Det finns också möjlighet att hyra fäbodstuga med sängar.
Se mer om Ärteråsens Kulturförening på https://www.facebook.com/ArterasensFabod/ och www.arterasen.se
Kontakt anna.k.kjellin@gmail.com

Arrangör: Föreningen Orestämman i samarbete med Ärteråsens Kulturförening samt Folkmusikens Hus och studieförbundet Bilda Mitt.

Karta Otillgänglig

Datum/Tid
Datum: 07 augusti 2020
Tid:09:00 - 16:30

Typ av evenemang

Back To Top