fbpx
skip to Main Content
Foto På Jonas Knutsson & Arne Forsén

Jonas Knutsson & Arne Forsén – sax och piano


Två musikaliska själsfränder med gemensamma rötter i Västerbottens skogar! Jonas Knutsson och Arne Forsén fascinerades tidigt av jazzens språk men nyfikenheten ledde vidare till många andra musikaliska landskap som fri improvisation, klassisk musik, jojk, västafrikansk musik och svensk folkmusik. På kvällens konsert får du höra Knutsson och Forsén både som soloartister och som duo där folkmusik från Västerbotten samsas med lekfull improvisation.

Jonas Knutsson strävar efter att sammanföra jazzens och folkmusikens språk i samspel med vänner som Johan Norberg, trion Berger/Knutsson/Spering, Mats Öberg, Lena Willemark, Elise Einarsdotter, Ale Möller med flera.

Arne Forsén utmanade jazzens konventioner i Brus Trio och i Sune Spångberg Trio förvaltades arvet efter jazzmästarna Lasse Werner och Kurt Lindgren. Europeiska improvisatörer som Paul Lovens och Phil Minton är lika självklara spelkamrater som spelmannen Sören Johansson från Dorotea.

På festivalen UMEFOLK 2019 släpptes Arne Forséns CD ”Visa från Dorotea”, med tolkningar av svensk folkmusik på piano. En efterlängtad utgivning som 1987 års Jan Johanssonstipendiat har haft i tankarna i sisådär 30 år.

Även Jonas Knutsson har en solo-CD med fokus på folkmusik, ”Blåslåtar” som släpptes 2010. ”Saxofonisten Jonas Knutsson blåser fram 31 spelmanslåtar med varm andedräkt och stor koncentration. Ett dynamiskt låtbygge av ljuskraft och omgivet av ett vackert vemod med känsla för musikaliska dialekter.” (Corren, Norrköping)

Koramästaren Jali Alagi MBye från Gambia var en gemensam kär vän och medmusiker. Jonas mötte honom i Ale Möllers Folk Big Band på 1990-talet och Arne spelade med Alagi på duo sedan 2005.

 På CD:n ”Mansa Konko” spelar de tre tillsammans och LIRA skrev:

“Inspirerad klangfullhet. Klangerna från en västafrikansk kora möter ett fritt sökande pianospel och musiken växer till en känslostark förening av ursprung och tidlös hängivenhet. (…) Saxofonen blåser sin kraft in i samspelet och musiken närmar sig en andligt inspirerad nivå. Jord och himmel i en stillsam vibrerande kontakt.(…)”

Alagi omkom tragiskt i december 2018 och kvällens konsert tillägnas hans minne.

Vi tackar Stallet – folk- och världsmusik för detta klipp på Arne och Jonas. 

BOKA BILJETT!

Stämmoveckan LogoEtt evenemang under Stämmoveckan

I samarbete med Studieförbundet Bilda Mitt

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 10 juli 2022 - 11 juli 2022
Tid:19:00 - 20:30

Plats
Folkmusikens hus

Typ av evenemang

Back To Top