fbpx
skip to Main Content
Foto På Johan Hedin Och Ida Meidell. Fotograf Fredrik Gille

Folkmusikkonsert – Hazelius Meidell Hedin


Välkommen på en kyrkokonsert med två fantastiska duos – Hedin & Meidell & Hedin & Hazelius.

Ida Meidells sensträngade barockfiol och Johan Hedins nyckelharpor skapar rika klangvärldar när de tillsammans rör sig genom låttraditionens skiftande former. Musiken tar avstamp i 1700-talet, men sträcker sig ända in i vår tid. Den formas av Idas många spelsätt och influenser från när och fjärran, och av Johans unika sätt att ackompanjera och tänja på gränserna för nyckelharpans möjligheter. En musikalisk upplevelse där gamla låtar får nytt liv i täta arrangemang och ett innerligt samspel.

Foto på Johan Hedin & Esbjörn Hazelius. Fotograf David Brohede
Fotograf David Brohede

Johan Hedin och Esbjörn Hazelius står var för sig bland Sveriges främsta folkmusiker av idag. Tillsammans utgör de den färgstarka duon Hazelius Hedin som under snart 16 år hänfört publiken med sitt briljanta samspel och sina innerliga tolkningar av folksånger och instrumentallåtar.
Med nyckelharpa, cittern, gitarr och violino d’amore i samklang med Esbjörns hjärtevärmande sångstämma frammanar Hazelius Hedin sin omisskännliga, djupt berörande version av den svenska folkmusiken. Repertoaren bestående av musik från svunna tidsåldrar jämte egna kompositioner bjuder lyssnaren på en vindlande resa genom gränslandet mellan förr och nutid. 2022 firade Hazelius Hedin 14 år på scenen tillsammans och släppte sitt 4e album: Silverdalen. Under snart 1,5 decennium har duon gjort hundratals konserter världen runt och gästat allt ifrån små, intima folkmusikklubbar till stora festivaler och konserthus.

Ida Meidell Blylod är folkmusiker och barockviolinist från Umeå, med en stark passion för fiolens rika mångsidighet och spektra av uttryck. I hennes känsliga spel visar sig en verklig förmåga att skapa närvaro och göra varje framträdande unikt. Ida har under många år turnerat på de europeiska folkmusik- och barockscenerna, och anlitas ofta som pedagog på internationella kurser i låtspel.

Johan Hedin är en världsturnerande nyckelharpspelare från Småland som blivit förebild för många genom sättet att hantera sitt instrument. Hans musikaliska nyfikenhet är hela tiden ledstjärnan som för honom in i nya spännande samarbeten. Hans egen modell av instrumentet, oktavnyckelharpan, har ett djupare register och en alldeles egen klang.

Esbjörn Hazelius på sång, cittern, violino d’amore och gitarr har i nära 30 år turnerat Sverige och världen runt med sin djupa, varma stämma och sitt strängspel. Han har bl.a. medverkat i grupperna Quilty, Jul i Folkton, Eitre, och även verkat som musikalisk motor, producent och kapellmästare bakom artister som Sofia Karlsson och Tomas Ledin. Esbjörn har medverkat på ca 100 skivproduktioner, och har i flera sammanhang belönats med nomineringar och priser från Grammisgalan, Folk-& Världsmusikgalan och Manifestgalan. Esbjörn har även synts som konstnärlig ledare för Stockholm Folk Festival och som Artist in Residence vid Malmö Musikhögskola.

BOKA HÄR

Med stöd av Studieförbundet Bilda

Stämmoveckan LogoEtt evenemang under Stämmoveckan

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 04 juli 2024
Tid:15:00 - 16:45

Plats
Rättviks kyrka

Typ av evenemang

Back To Top