fbpx
skip to Main Content
Spelstinor

Folkmusikcafé: Spelstinor


Spelstinor inspireras av den legendariska spelmannen Anna-Kajsa Norman – Spelstina – från Torsåker och hennes repertoar. Gruppmedlemmarnas olika uttryck och spelsätt får ta plats i låtarna på ett fritt och otyglat sätt med musikglädjen i fokus.

De består av:

Josefina Paulson (nyckelharpor, fiol, sång)
Riksspelman och bosatt i Västmanland. Med en kandidatexamen i musik från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm arbetar hon idag som musiker över hela världen och hörs bland annat i duos med Carina Normansson, Jonas Åkerlund och i den svensk-italienska duon Ciumafina. 2011 erhöll hon Bror Hjorth Stipendiet med motiveringen ”tekniskt lysande, mycket engagerat framförande på nyckelharpa med både bevarande av kulturtraditioner och varsamt personligt skapande nydaning”. 2016 utsågs hon till världsmästare på nyckelharpa samt nominerades till årets artist på Folk och världsmusik galan. Josefina mottog Spelstinamedaljen 2018.

Carina Normansson (fiol, sång)
Riksspelman från Västmanland. Hon är känd från bland annat gruppen SWÅP, duo med Maria Jonsson och trio med Josefina Paulsson och vispoeten Colbjörn Lindberg. Under 80- och 90-talet var hon konstnärlig ledare för Falu Spelmanslag. I dag är Carinas engagemang till största del centrerat till Västmanland och Sala, bland annat som musikalisk ledare och idémakare i WestMannaFolk sedan starten 2005. Carina erhöll Spelstinamedaljen 2007. År 2017 mottog hon Zorns guldmärke, den finaste utmärkelse man kan få som spelman.

Erika Lindgren Liljenstolpe (fiol, sång)
Riksspelman och uppvuxen i Norduppland. Som liten började hon spela fiol för Bosse Larsson, Viksta-Lasses brorson, och har särskilt fångats av Bingsjölåtarna hon fick lära. Erika framträder som solist och i olika konstellationer i Sverige och utomlands, såsom i gruppen Systerpolskan, initierad av Benny Anderson, i duon Erika & Cecilia, och i trion Maskin med Robert Larsson och Olov Johansson (Väsen). Erika erhöll Viksta-Lassestipendiet 1999, Päkkos Gustafs hederspris 2004 samt Upplands spelmansförbunds guldmärke 2012.

Åsa Andersson (fiol, altfiol, sång)
En spelman med rötterna i Torsåker. Hon spelar på bröllop, gärna till dans och annat som hör en spelman till. Fascinationen för folkmusiken startade redan när Åsa som nioåring började i Torsåkers spelmanslag. Den otyglade kraft som finns i de Gästrikska låtarna – melodier som tar oväntade vägar tillsammans med låtar av mer sirlig och elegant karaktär – har varit och är fortfarande en ständig källa till inspiration. Åsa mottog Spelstinamedaljen år 2006, och erhöll Gustaf Jernbergmedaljen år 2016.

Baren öppnar 18:00 med kvällens soppa och kvällens husman, öl, vin, mm.

Kvällens program:
18.00 Kortkurs i spel, sång eller dans.
19.30 Konsert – Spelstinor
20.45 Dansa eller lyssna till spelmän:Spelstinor, m fl.

Hela kvällen: jam, mingel och bar! Ta med ditt instrument!

FaluFolk Musik & Dans hemsida för arrangemanget
Folkmusikcaféet arrangeras av FaluFolk Musik & Dans i samarbete med Folkmusikens hus och Studieförbundet Bilda Mitt.

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 26 april 2019
Tid:18:00 - 23:30

Plats
Geschwornergården

Typ av evenemang

Back To Top