fbpx
skip to Main Content
Foto På Sivert Holmen Och Brigitte Blomlie. Fotograf Runhild Heggem

Dans i Smébacken: Valdresspringar- och hallingkurs


Mycket stolt och glatt bjuder vi in alla dansintresserade till en kurs med två av Norges främsta dansare och spelmän, Brigitte Halldis Hegge Blomlie och Sivert Holmen. Kursen kommer att innehålla både pardansen valdresspringar och solodansen halling. Vi ser gärna att du har erfarenhet av omdansning.

Valdresspringar

Valdresspringar är en pardans från Valdres med rötter i 1700-talet. Dansens karaktäristik är en asymmetrisk tretakt med en kort etta, som vi säger i Sverige, och är en dans med både stor kraft, mycket energi och säregen lekfullhet. Dansen har efterhand blivit populär också utanför Valdres men vill du ha en riktigt fantastisk dansupplevelse med valdresspringar så skriver Sivert Holmen så här: “kan på det sterkaste anbefale å ta turen til Jørn Hilme-stemnet ved Fagernes.” 

Halling är solodansen som en gång i tiden även dansades i Sverige. Den ses idag som en norsk dans men beskrivs bäst som en västskandinavisk dans i 2/4-takt eller 6/8-takt. Den är akrobatisk men även du som “bara” vill känna på hallingmusiken och hur du snurrar till hallingmusik kan delta i den här kursen.

 

Brigitte Halldis Hegge Blomlie från Valdres är dansare, sångare, skådespelare och adjunkt. Hon är just nu aktuell som medskapande dansare i föreställningen Livmødre (2022) med Mamelukk dansekompani. Hon har gått i lära hos några av Norges främsta dansare – Frikarakademiet och du kan ha sett i Västanå teaterns uppsättning av Selma Lagerlöf. Hon tar också uppdrag som solist och som här, i folkdans. 

Sivert Holmen är en fantastisk dansspelman på hardingfela, men också en mycket god dansare. Han är traditionsspelman men återfinns också i samtida musikaliska sammanhang. En av hans kännetecken är hans sceniska närvaro. Sivert Holmen medverkar också i dansföreställningen Differense med Silje Onstad Hålien på torsdagkvällen. 

Kurstider:
Onsdag 2/8 kl 10-15 – torsdag 3/8 kl 10-15

Onsdag kl 15: I kursen ingår också ett seminarium om Finnskogspols med Eva Karlsson.Maxantal 20 personer

BOKA HÄR

Kursen är ett evenemang under festivalen Dans i Smébacken, som också inkluderar uppdansningar för Polskedansmärket. Du kan läsa mer om hela programmet här.

I samarbete med Dans & Folkton och studieförbundet Bilda.
 
Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 02 augusti 2023 - 03 augusti 2023
Tid:10:00 - 15:00

Plats
Folkets hus

Typ av evenemang

Back To Top