fbpx
skip to Main Content
Foto På Hederos, Willemark & Berglund

Berglund/Hederos/Willemark


Lustfyllt lysande låtspel – Musik i sommarnatten!

I begynnelsen av sin musikerkarriär gick Martin Hederos på en folkhögskola. När genreöverskridande folkmusikgruppen Enteli kom dit och spelade blev han tagen av musiken. Men mest fascinerad blev han av Lena Willemarks röst och energi.

– Allt föll på plats, hur jag skulle kunna få ihop min folkmusikbakgrund med min hyfsat nya identitet som aspirerande impro-pianist, berättar Martin. Sen gick jag upp till skolbiblioteket och hittade Elise Einarsdotters ensembleskiva där Lena gjorde de finaste tolkningarna av standards som jag hört. Sen dess har jag drömt om att spela med henne, detta känns så mäktigt.

Riksspelman Lena Willemark är en centralgestalt inom den svenska folkmusiken. Uppskattad för sin fantastiska röst, stora musikalitet och för den unika låtskatt hon för med sig från Älvdalen. Willemark har arbetat tillsammans med allt från Frifot till Kungliga Filharmonikerna, och dessutom tagit emot en rad utmärkelser, däribland hela fyra Grammisar!

Spelmannen Mats Berglund rör sig gärna i gränsområdet mellan Sverige och Norge. Han ”jagar” ständigt efter musik och spelsätt från hemtrakterna i Jösse härad i västra Värmland och botaniserar i polskor från tiden då polskan var vanligt folks vanligaste dans. Han samarbetar också med spelmän och dansare i Norge och Sverige, håller kurser både i och utanför landet och undervisar vid sidan av solospelet.

– Mats Berglund dök upp redan när jag var barn på mina föräldrars folkdanskurs, sen var han spelmansidol och lärare under min skoltid och nu har vi blivit spelkompisar, säger Martin. Han är min guru vad det gäller fiolspelet, han spelar både skitigt och vackert och svänger helt sjukt mycket. Han förkroppsligar på något sätt, både som person och musiker, det mesta jag tycker om med mitt hemlandskap.

När dessa tre, lika lysande som nyfikna, musikanter nu möts på scenen blir det förstås låtar från Värmland och Älvdalen. Men kanske blir det också någon oväntad jazzballad och om vi har riktig tur – något helt nyskrivet!

I samarbete med Bilda Mitt med stöd av Kulturrådet

Lena är fotad av Mats Lefvert och Martin av Sören Vilks.

Du kan beställa biljett här!

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 07 juli 2018
Tid:21:00 - 22:30

Plats
Rättviks kyrka

Typ av evenemang

Back To Top