fbpx
skip to Main Content
Foto På Ahlberg, Ek & Roswall

Ahlberg, Ek & Roswall


2016 års bästa grupp på Folk- och världsmusikgalan Ahlberg, Ek & Roswall kommer till Rättvik och bjuder då på ett svängigt och virtuost samspel som verkligen inbjuder både till lyssning och dans. På repertoaren står skånska slängpolskor, triolpolskor från Medelpad och egna låtar.

Ahlberg, Ek & Roswall har spelat tillsammans några år och är nu aktuella med sin första skiva. Trion fick sin start när Emma gästade på några dansspelningar med gruppen Ranarim där Daniel och Niklas var med. Resultatet blev så lyckat att de valde att bilda en egen grupp, och dansspelningar är fortfarande något som ligger dem varmt om hjärtat. Förutom det spelar de förstås gärna konserter, både i Sverige och utomlands.

Ahlberg, Ek & Roswall spelar traditionell folkmusik från sina hemtrakter I Skåne och Medelpad, men även en hel del egna låtar. De gamla låtarna utgör en fantastisk låtskatt som de gärna vill lyfta fram. Gruppen arrangerar musiken tillsammans och låter sig inspireras av både folkmusik och annan musik de hört.

Emma Ahlberg kommer från Sundsvall och är uppvuxen med folkmusiken. Hon började tidigt spela fiol och numera, efter studier vid bland annat Kungliga musikhögskolan, framträder och undervisar hon regelbundet och är medlem i ett flertal svenska grupper, tex Limbohofvet, Mission Melpa, och Lily Mountain Band. Sommaren 2010 blev hon riksspelman på Medelpadslåtar.

Daniel Ek är född och uppvuxen i Lappländska Vuollerim. Han började spela gitarr redan som åttaåring och har studerat klassisk gitarr på musikhögskolan i Piteå. Förutom det klassiska gitarrspelet har Daniel också ägnat sej åt både renässansluta och elgitarr och spelar dessutom svensk säckpipa. Daniel bor numera I Sundsvall och är nu verksam som gitarrpedagog och musiker, bla i Göran Månsson band och tidigare i Ranarim.

Niklas Roswall kommer från Norra Kverrestad i Skåne. Efter att ha börjat spela folkmusik på fiol blev det snart nyckelharpa som gällde för Niklas. Han blev riksspelman 1992 och världsmästare på kromatiskt nyckelharpa 1996. Sedan avslutade musikerstudier på Kungliga musikhögskolan i Stockholm är han verksam som folkmusiker i en rad olika sammanhang, bla i Nyckelharporkestern och i duon “Step on it” med Ian Carr. Niklas var även en av originalmedlemmarna i Ranarim.

Du glömmer väl inte bort att det är Picnic-konsert – ta med det du vill äta och dricka om du vill ha något annat än kaffe och kaffebröd, vilket säljs under konserten. 

I samarbete med Bilda Mitt med stöd av Kulturrådet

Här kan du boka biljetter!

Och här kan du lyssna på Ahlberg Ek Roswall!

Foto: Olle Melkerhed

Laddar Karta...

Datum/Tid
Datum: 17 februari 2017
Tid:19:00 - 21:00

Plats
Folkmusikens Hus, Rättvik

Typ av evenemang

Back To Top