fbpx
skip to Main Content

Björn Ståbi (1940-2020) – en målare med stråke och pensel

Björne sover, har gått i ide. En målare med stråke och pensel har lämnat oss. Vi är väldigt många som känner stor sorg och saknad. Björn Ståbi hör till de spelmän som under folkmusikvågens tidiga skede formade idealen. Plattan Bockfot!!! med Pers Hans Olsson, hör till de mest betydelsefulla musikaliska bidragen till vågens utbredning och utveckling. Spelet är kraftfullt och med en flödande energi som skulle kunna försörja en större tätort. Det är nog så många minns honom. Men Björns spel ägde en större dynamik än så, ner i det finmejslade och lågmält intima, alltid med en stark längtan att samtala med spelkamraten och de som lyssnar. Låtarna efter Gössa Anders, Orsa var Björns musikaliska hemmabana, trogen Gössa-spelet så klart, men alltid med friheten att göra egna rytmiska och melodiska utvikningar – alltså precis det som gör att spelmanstraditionen rullar vidare och förnyas.

Tillsammans med några konstnärskollegor flyttade Björn 1963 till Korskrogen och Hörrgård i Hälsingland för att bilda ett kollektiv i tidens anda. När folkmusikvågen drog igång blev Hörrgård snabbt ett viktigt kraftcentrum. Tillsammans med hustrun Viveka startades kurser med en inramning och organisation som sjöd av generositet och glädje. Hovrakurserna 1991-2014 med den avslutande spelmansstämman får ses som en kulmen på detta, en kulturgärning och ett jätteprojekt som bl a omfattade stöd och ideellt arbete från flera grannbyar. Hörrgård, Björn och Viveka var Hovrakursernas självklara nav.

Björn och Hörrgård var betydelsefullt på fler sätt och för många. Här smiddes planer på skivproduktioner med då nybildade folkmusikgrupper som Folk & Rackare och J.P. Nyströms för att nämna några. Björn fungerade som mentor, inspiratör och producent. Tillsammans med ljudteknikern Gert Palmcrantz står Björn för några av folkmusikvågens viktigaste skivutgivningar, som Sonet-serien med spelmansmusik från olika delar av Sverige.

Så tack Björn, du har gjort folkmusiksverige så enormt mycket rikare, med din fantastiska personlighet, din musik och din gärning!

Per Gudmundson

Back To Top