Swede Banner 1200×480

På andra sidan Swede Hollow

Passa på att boka På andra sidan Swede Hollow av och med Malin Foxdal, Anders Nygårds & Magnus Zetterlund. Föreställningen gick för utsålda hus på Dalateatern i november 2017.

För dig som är intresserad av att boka ensemblen för offentlig föreställning  under våren kan redan nu höra av dig med prelbokningar. Tanken är att föreställningen turnerar v. 10 och 12 i Dalarna men kan också bokas andra datum.

På andra sidan Swede Hollow

Sverige 1917.
Första världskriget pågår och svälten är så stor att det utbryter hungerstrejker och protestmarscher i hela landet. I spetsen går kvinnorna. I mer än två decennier har de kämpat för sin rösträtt och nu är allt på randen till genombrott.
Elvira och Ewald är i tjugoårsåldern, båda inflyttade från Dalarna till Stockholm och politiskt engagerade. Tillsammans kämpar de för ett mer jämlikt samhälle, men efter upprepade arresteringar bestämmer sig Ewald för att emigrera. Framtiden finns i Amerika! Där råder yttrandefrihet och religionsfrihet, där är var man sin egen lyckas smed.

Men båda möter en helt annan verklighet. De hamnar i Swede Hollow i St Paul, Minnesota. Där står svenskar längst ned på samhällsstegen.
”Svenskar är dumma, smutsiga, lata, har konstiga traditioner och är mindre vita än andra européer.”

Vad händer med en människa som möts av fördomar?
En historia om när svenskarna befann sig på andra sidan, när ”vi” var ”dem”.

Manus: Malin Foxdal

Musik: Malin Foxdal, Anders Nygårds & Magnus Zetterlund, samt traditionell folkmusik.

Ljud och ljus: Johan Nordin

Regi: Stephen Rappaport

Artist in Residence

Produktionen är ett samarbete mellan ensemblen och Dalateatern och ingår i Dalateatern Goes Folk, ett projekt som drivs av Dalateatern och Folkmusikens Hus. Produktionen har stöd av Konstnärsnämnden, Landstinget Dalarna och Bilda.